Банкеръ Daily

Финансов дневник

Влизането в еврозоната ще стимулира българската икономика

S 250 32525ca1 ef8a 4071 bc08 54c3d113c43b
S 250 66236496 ce29 476c 9db3 bed2679b8c4f

Политическият консенсус, силна разяснителна кампания и ранната подготовка на бизнеса и банковия сектор са ключовите предпоставки при стартиране на процедурата по присъединяване към еврозоната. Около това мнение се обединиха финансовите експерти от Латвия, Литва и Словакия по време на Българския икономически форум, който обсъжда предизвикателствата по приемането ни във валутния съюз.

Бившият пълномощен представител на словашкото правителство за приемане на еврото в Словакия Игор Барат заяви, че за влизане в еврозоната е необходима на първо място политическа стабилност.  "Във вътрешен план, когато започнахме да работим по приемането на еврото ние имахме почти нормално представителство на политическите сили в нашия парламент и в правителството.Тогава нямахме такива екстремисти, фашисти и лунатици, каквито за съжаление имаме сега. Процесът по приемането на еврото при нас се случи в много по различен свят – в международен и вътрешен план. Може би това ни помогна да се справим със задачата сравнително бързо", каза представителят на Централната банка на Словакия.

Колегата му Гедиминас Шимкус, който е участвал пряко в приемането на Литва във валутния съюз, добави, че добрата подготовка гарантира икономическата и финансовата стабилност на държавата. " Приемането на еврото беше една много логична стъпка в нашата монетарна политика и съвсем ясна стратегия за излизането от валутния борд.Политиците и обществото разбираха, че ние дефакто сме в еврозоната, че ние използваме еврото, но не участваме във вземането на решенията в еврозоната", подчерта той.

Бившият финансов министър на Латвия Андрис Вилкс успокои, че цените няма да скочат драстично, ако въведем еврото. "При нас нямаше ценови шок и висока инфлация, въпреки че имаше големи притеснения за такова развитие. Инфалцията беше само 0.6%, а приемането на еврото беше прибавило не повече от 0.1 или 0.2 пр.п. от нея", сподели Вилкс.

Димитър Бранков от Българска стопанска камара призова за бързото ни приемане към механизма ERM-2, известен като "чакалнята" на еврозоната.  "Аз съм убеден, че дори и сегашното Народно събрание в сегашната ситуация, ще бъде добре да излезе с декларация по този въпрос. Този въпрос трябва да се изведе извън всякакъв предизборен дебат.Така или иначе на следващото Народно събрание и на следващия Министерски съвет ще им се наложи да се занимават с темата. Подготовката за приемането ни в еврозоната трябва да бъде изцяло публична, за да има предвидимост за бизнес средата", подчерта заместник-председателят на работодателската организация.

Експертите се обединиха около идеята, че плюсовете от въвеждането на еврото са повече от разходите. Те споделиха, че е изключително важно да се проведе една мащабна разяснителна кампания в месеците преди процедурата, като изтъкнаха, че от особена важност е структурирането на отговорността между властите, специалното внимание към малцинствата и осигуряването на адекватен бюджет и щаб, който да започне процедурата. Ранната подготовка на бизнеса и банковия сектор също била ключова.

Специалистите подчертаха, че с приемането на еврото се намаляват разходите за финансови транзакции и административните разходи. От другата страна се увеличавала външната търговия, нараствал БВП на глава от населението, отчитал се ръст на чуждестранните инвестиции, както и по-добра прозрачност на конкуренцията.

 

Основните негативи от приемането ни в еврозоната са свързани с техническите и организационни разходи по въвеждане на валутата, специфичните разходи за банковия сектор, намаляването на обхвата на дейностите и приходите на банките и загубата на независима парична политика

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във