Банкеръ Daily

Ева Майдел

Влизането в еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години

Влизането на България в Еврозоната е най-важната тема за страната ни в последните 20 години и трябва да е следващата национална цел, която да обединява цялото общество, както бяха влизането в НАТО и ЕС. В противен случай оставаме в периферията на ЕС и всички важни решения ще се взимат без участието ни. Изпълнили сме икономическите критерии, представените днес анализи развенчават митовете, че еврото ще ни донесе негативи, време е граждани и политици да поставим заедно желанието си за влизане в Еврозоната, за да бъдем чути в Брюксел. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на организираната от нея и президента на ПЕС и ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“.

Във форума участваха премиерът Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, министърът на финансите Владислав Горанов, политици от различни политически сили, икономисти, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.

„Все по-отчетливо се поставят предложения за бъдещето развитие на еврозоната, включително и от президента на Франция Макрон и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Дискутират се създаване на отделен бюджет на еврозоната, както и отделен парламент финансов министър на еврозоната. Всички тези предложения ще имат своите последствия за държавите, които останат извън тези процеси на интеграция, защото те изключват страните извън еврозоната от вземането на решения и от достъп до средства. Затова една от задачите днес е да изчислим каква би била цената от не-влизането на България в еврозоната,“ допълни Ева Майдел.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във