Банкеръ Daily

Финансов дневник

Влиянието на коронавируса върху световното стопанство

Въпреки огромните усилия на Пекин да ограничи разпространението на смъртоносния коронавирус, става все по-очевидно, че пораженията му върху икономиката ще се прехвърлят и към останалите части от света. Провинциите, които пълнят почти 69% от БВП на Китай, ще останат изолирани поне още седмица след Лунната нова година, със затворени фабрики, магазини и ресторанти, блокирани кораби на пристанищата и орязано потребление на домакинствата.

Забраната за пътувания ограничава придвижването на повече от 48 млн. души, като жизненоважният производствен и логистичен център на Ухан - епицентърът на вируса - е най-засегнат. Участието на стотици ключови промишлени компании във веригата на предлагането е замразено. Най-големият производител на автомобилни части - "Роберт Бош", бе принуден да затвори две фабрики с общо 800 души персонал в Ухан. Конкурентни компании, включително "Хонда мотър" и "Нисан мотър", също прекратиха временно дейността си в Ухан.

Сътресенията в бизнеса не се ограничават до "заразения град". Ключови експортни провинции също удължиха "грипните ваканции", а компаниите на територията на азиатския колос вземат превантивни мерки, за да спрат разпространението на вируса. Китай е най-големият износител на полуготова продукция, резервни части и материали, които могат да се препродават между отделните сектори или да се използват за производството на други стоки, така че проблемите бързо се пренасят чрез световните снабдителни вериги. Действително, зависимостта на световното стопанство от тях, е скочила двойно - до 20% от общото количество, от 2005-а до 2015-а.

Азия, която внася почти 40% от полуфабрикатите си от Китай, е най-силно зависима от пораженията от вируса, сочи анализ на агенция "Блумбърг", който се основава на последните подробни данни, публикувани от ОИСР. САЩ внасят около 10% от необходимите за промишлеността си полуфабрикати от китайските заводи. Откриването на алтернативни доставчици на продукция, чийто доминиращ производител е Китай, пък е доста трудна задача.

Дори при най-умерения сценарий ръстът на китайския БВП през първото тримесечие може да се охлади до 4.5%, сочи анализ на икономисти на "Блумбърг". Това би бил сериозен спад в сравнение с 6-е процента годишно през последните три месеца на 2019-а и ще е най-ниският откакто през 1992-а започват да се събират данни.

В момента китайската икономика има 17% принос в световния БВП и е най-големият търговски партньор за повечето си съседи. Най-зависимите ще пострадат най-тежко. Изпитващото сериозни затруднения стопанство на Хонконг вече е напът да "отпише" 1.7% от очаквания растеж през първото тримесечие, пресмятат експертите на "Блумбърг". Южна Корея и Виетнам, които печелят от китайски туристи и от посредническата си роля във веригите за доставки, ще загубят по 0.4% от заложените увеличения на БВП в краткосрочен план. Австралия и Бразилия  - и двете износители на суровини за Китай, ще отчетат с по 0.3% по-нисък растеж отколкото биха постигнали без вируса.

Пораженията от заболяването върху най-значимите европейски стопанства през първото тримесечие се очаква да са ограничени. По оценки на анализатори то ще ореже по 0.12% от растежа на Великобритания и на Франция, 0.15% от испанския, 0.17% от германския, 0.3% холандския и 0.6% от италианския.

Макар че политици и бизнеслидери коментират, че е прекалено рано за оценка на цялостното влияние на заразата върху световната икономика, още отсега е ясно, че то ще е сериозно. "Найк" е затворил почти половината от магазините си в Китай и очаква "съществен" натиск върху финансовите си резултати от вируса. "Старбък" е прекратил дейността на близо 2000 свои кафенета, а "Епъл" обяви, че дейността му ще бъде засегната.

Какво ще се случи оттук нататък зависи от скоростта, с която ще бъде овладян вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във