Банкеръ Daily

Финансов дневник

Властта иска на 1 януари 2024 г. да сменим лева с еврото

Министерският съвет планира да създаде Координационен съвет за подготовката на България за членство в еврозоната. Според проекта на постановление, който е публикуван за обществено обсъждане, съветът ще има двама съпредседатели - управителя на БНБ и министъра на финансите. 

В срок до 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да представи на правителството Национален план за въвеждане на еврото в България. Индикативната дата, поставена от кабинета за приемането на европейската валута, е 1 януари 2024 година. 

В специализираната структура ще участват ръководителите на експертни работни групи, заместник-министър на външните работи, заместник-министър на правосъдието, заместник-министър на вътрешните работи, председателят на ДАНС, заместник-министър на транспорта и член на политическия кабинет на премиера.

При покана от управителя на БНБ и министъра на финансите в заседанията на Координационния съвет ще могат да се включат други държавни и общински институции, неправителствени организации и бизнеса.

В последната си публикация за членството на България в "чакалнята на еврозоната" от януари ЕЦБ посочи, че държи на запазването на икономическата и финансовата стабилност, за да ни пусне в зоната на единната валута. Франкфурт акцентира, че е доволен от преодоляването на макроикономическите дисбаланси, но смята, че все още е нужен "значителен прогрес" по отношение на качеството на институциите и управлението. ЕЦБ подчерта, че от страната ни се изисква и "висока степен на устойчива конвергенция" на българската икономика с тази на еврозоната. 

Ключов за България се явява и Конвергентния доклад на ЕЦБ и Еврокомисията, който оценява готовността на страните за присъединяване. Редовният преглед излиза на всеки две години, което означава, че следващата оценка ще бъде публикувана през юни 2022 година. Тогава ще стане ясно дали изпълняваме поне формалните критерии за членство - равнище на инфлацията, на дълга и на бюджетния дефицит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във