Банкеръ Daily

Финансов дневник

Владислав Горанов представлява Съвета на ЕС на Г-20 в Буенос Айрес

Министърът на финансите и председател на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) Владислав Горанов представлява Съвета на Европейския съюз на първата за аржентинското председателство на Г-20 среща на министрите на финансите и управителите на централни банки на 19 и 20 март 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина.
В първия ден на форума обект на дискусии бяха финансирането на инфраструктурни проекти, влиянието на технологичните промени върху възможностите за повече и по-добри работни места, както и основните рискове и възможности в световната икономика. 
Темите от втория ден бяха мерките, които е необходимо да бъдат предприети в областта на финансовите регулации и за по-нататъшно укрепване на глобалната мрежа за финансова сигурност, за да остане силна и устойчива световната финансова система,  както и по-голямата прозрачност в подкрепа на борбата с избягването и укриването на данъци. 
В заключителното комюнике е отразен ангажиментът на финансовите министри и гуверньорите към засилване приноса на търговията в икономиката. Участниците във форума се обединяват около концепцията, че международната търговия и инвестициите са важни двигатели на растежа, продуктивността, иновациите, създаването на работни места и развитието. Акценти в документа са подкрепяща икономическия ръст световна финансова система, рисковете, но и потенциалът на криптовалутите, както и развитието на инфраструктурата като клас активи.  


Групата на двадесетте е глобален форум за финансово и икономическо сътрудничество, в който участват държавите с най-големи икономики в света плюс Европейския съюз, който е представен от държавата председател на Съвета на ЕС и представители на Европейската комисия и Европейската централна банка. Групата се председателства всяка година от различна държава членка, като през тази година ролята пое Аржентина. Приоритетите на аржентинското председателство на Г-20 са с фокус върху влиянието на технологиите върху продуктивността, растежа, заетостта и неравенството;  инвестициите в инфраструктурата и устойчивото продоволствие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във