Банкеръ Daily

Финансов дневник

Владислав Горанов: Няма скрити приходи в бюджета за 2017-та

Законопроектът за държавния бюджет не задава брутния вътрешен продукт и не определя качеството на статистическата информация, която ни се предлага от Националния статистически институт. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с твърдението на предшественика му Петър Чобанов, че икономическите параметри залегнали в бюджета за 2017-та са неактуални. 

"За нас от гледна точка на макростатистическите показатели е важно първо на коя фаза от икономическия цикъл се намираме и второ как измененията на показателите от едната в следващата година влияят на икономиката", каза Горанов. По думите му, ако професионално се погледнат старата и новата оценка на НСИ за размера на БВП ще се забележи, че между 2016 и 2017 г. при старата и новата оценка  разликата в ръста на БВП е пренебрежимо малка. "При старата оценка от септември ръстът на БВП е около 3.5 млрд. лева, а при новата около 3.6 млрд. лева", пресметна финансовият министър.

Той допълни, че ако двете прогнози се сравняват има намаление на ръста на крайното потребление с около 86 млн. лева. "Чисто хипотетично, тезата, че има скрити приходи в бюджета се опровергава по тази линия", заключи Горанов.    

Според него тези разлики в двете прогнози не биха могли да повлияят съществено на прогнозите за приходната част на бюджета за следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във