Банкеръ Daily

Финансов дневник

Владислав Горанов: Намаленият ДДС не води до спад на цените

Финансовият министър Владислав Горанов се противопостави на предложенията на БСП и ДПС за диферцирана ставка ДДС за различни стоки. Според Горанов дори и да се намали или падне данъкът върху книгите, цената за крайния потребител няма да се промени. 

Министърът на финансите съобщи, че започва дебат за падане на ДДС върху книгите, но по думите му ставката не трябва да е инструмент за правене на политика. Горанов разясни, че в момента данъчни модел предлага относително единна ставка по ДДС. Има нулева, 9-процентова за туристическото настаняване и общата 20-процентова.  

Той посочи, че европейското законодателство не позволява въвеждането на четвърта ставка. "Тоест ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20", отбеляза Горанов пред журналисти в Народното събрание. 

Министърът подчерта, че опитът на ведомството показва, че няма гаранция и механизъм, с който променената ставка върху ДДС да стане в полза на потребителите. 

"Масово – в това число и в Гърция, за където колегите често дават пример, ефектът остава по средата. Не в масовия потребител, а в търговците и производителите. Тоест очакването, че ако намалим с 10 пункта ДДС, цената ще намалее с 10 пункта е ирационално и гарантирам, че цените няма да паднат", добави Владислав Горанов, като поясни, че все още няма решение за падане на ДДС върху книгите, но такъв дебат предстои да се води. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във