Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Владимир Путин: Несправедливо и опасно

Официалната реакция по повод облагането на депозитите дойде от Москва в понеделник (18.03.2013-а).Оценявайки възможното решение за въвеждане на допълнителен налог върху банковите депозити, Путин заяви, че това би било несправедливо, непрофесионално и опасно, цитира думите на президента прессекретарят му Дмитрий Песков.


РИА Новости предаде, че обемът на средствата на руските банки, които се намират в кипърски финансови институции, се оценява на 12 млрд. долара. Според оценка на Moody's пък руските банки, които извършват операции с компании, регистрирани в Кипър, и с кипърски банки, рискуват да загубят между 43 млрд. и 53 млрд. щ. долара.


По думите на руския премиер-министър Дмитрий Медведев евентуалното съгласие на кипърските власти да въведат 9.9-процентен данък върху депозитите изглежда като конфискация на чужди пари. Той отбеляза, че не знае кой е авторът на идеята, но изрази съжаление, че тази практика е позната в света и по-точно от съветския период.


Във вторник (19 март) лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски се появи в траурно облекло: Облякох си черен костюм. Днес е ден на траур за република Кипър, за еврозоната, за частната собственост, за Шенгенската зона и за Европейския съюз. Не изпитвам никакво злорадство, защото в Кипър са основно наши вносители и това са парите на нашата държава, независимо как са спечелени в Русия.


Министърът на финансите Антон Силуанов изрази намеренията на Русия да коригира плановете си за сътрудничество в решаване на дълговия проблем на островната държава: Ние не сме участвали в приемането на такова решение, макар че от нас се очаква да се включим в подкрепата за Кипър от гледна точка на преструктурирането на отпуснатия руски кредит - коментира министърът. - По-рано заявихме, че ще участваме съвместно със страните от Евросъюза за оказване на подобна подкрепа, но мерките бяха обявени, без да бъдат съгласувани с руската страна, за това ще преосмислим плановете си.


Междувременно се заговори, че Газпром е предложила неофициално собствена програма за помощ, според която Кипър може да получи пари за възстановяване на икономиката си, като продаде на газовия гигант правата върху изследването на газовите находища в Средиземно море. Руската компания обаче категорично отрече това.


Безусловно Кипър ще загуби много от това решение (за налога върху депозитите), в частност - доверието от страна на инвеститорите. Възможно е това да подпомогне за деофшоризацията на руската икономика, изрази надежда Александър Шохин, президент на Руския съюз на промишлениците и предприемачите.


Няколко часа преди кипърският парламент да блокира налога върху депозитите, руският президент Владимир Путин и Никос Анастасиадис, провеждат телефонен разговор, но без да постигнат конкретни резултати.


Преговорите, проведени в сряда (20 март) между министрите на финансите на Русия и Кипър, Антон Силуанов и Михалис Сарис, в Москва, на които присъства и директорът на Банката на Русия Сергей Игнатиев, също завършват без окончателно решение за дълговия проблем на островната държава.


На следващия ден Сарис се срещна с Антон Силуанов и първия вицепрезидент на Русия Игор Шувалов. Не е ясно какви са постигнатите договорености, но кипърският представител ги определи като много добри, конструктивни и честни и очевидно е доволен от тях.


Руският премиер Дмитрий Медведев определи като абсолютно абсурдна предложената от Европа схема за урегулиране на ситуацията в Кипър предвид предприетите от международната общност усилия за укрепване на взаимното доверие във финансовата сфера. Това стана по време на конференцията Русия - ЕС: възможности за партньорство в руската столица, която се проведе на 21 и 22 март. МВФ и другите международни организации нееднократно са заявявали, че основната заплаха за сегашния финансов ред в света е липсата на доверие, напомни Медведев.


В навечерието на конференцията Дмитрий Медведев сравни действията на Евросъюза и Кипър при решаването на дълговия проблем с поведението на слон в стъкларски магазин. Според оценката му всички възможни грешки, които биха могли да бъдат извършени в тази ситуация, са били извършени, включително и подронването на доверието към финансовите институции като цяло. Руският премиер прогнозира, че това решение може да предизвика серия от нови кризи, да доведе до големи загуби, както и да постави въпроса за разтрогване на руско-кипърския договор за избягване на двойното данъчно облагане.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във