Банкеръ Daily

Финансов дневник

Владимир Длоухи е кандидатът на Чешката република за генерален секретар на ОИСР 

Владимир Длоухи е кандидатът на Чешката република за генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщиха от посолството на страната в София. "Твърдо вярвам, че Владимир Длoухи, със своите знания и уникален опит в трансформацията на чешката икономика, е истинският лидер, от който ОИСР се нуждае през следващия труден период", е отбелязал чешкият външен министър Томаш Петржичек при представянето на кандидата на страната.

Новият генерален секретар на ОИСР ще поеме ръководството на организацията през юни 2021 година.

Понастоящем Длoухи е председател на Икономическата камара на Чешката република и заместник-председател на Европейската асоциация на търговско-промишлените камари. В миналото той е заемал длъжностите заместник министър-председател и министър на икономиката на Чешката и Словашката федеративна република и министър на промишлеността и търговията на Чешката република.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие  се роди от плана на Маршал, който изигра значителна роля за икономическото възстановяване след разрушаването на Втората световна война. 

Международната организация включва 37 развити икономики и служи като форум, където отделните правителства могат да споделят опит в прилагането на политики, да търсят решения на общи проблеми и да координират вътрешната и външната политика. Участва в създаването на международни стандарти в икономиката, социалната политика и околната среда. 

Чешката република се присъедини към ОИСР на 21 декември 1995 г. като първата държава в региона на Централна и Източна Европа. Успехите на членството на страната в тази организация включват например заместник-председателството на заседанието на Съвета на министрите през 2005 и 2015 г. и председателството на бюджетната комисия на ОИСР между 2017 и 2020 година.

Официалният процес на избор на новия генерален секретар на ОИСР започна на 1 септември 2020 г. и ще приключи през пролетта на 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във