Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВИЗИТНИТЕ КАРТИЧКИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКЕРИ

Продължение от миналия брой

Преследвайки целите си, централните банкери трябва да отстояват независимост, безпристрастност и прозрачност на действията си. Нужен е и политически талант, за да изглеждат необвързани с евтини политикантски игри. Отчитайки всички обективни и някои свързани с тях субективни фактори, експерти и екип на сп. Глоубъл Файненс класират в четири групи (А, В, С и D) ръководителите на 38 централни банки по света за дейността им през 2000 година. Основните критерии за оценка са:


- отличителни белези на провежданата монетарна политика;


- независимост;


- прозрачност;


- готовност да се борят с инфлацията;


- определяне на подходящи основни лихви;


- ефективност при интервенции на валутните пазари.


Днес представяме банкерите от група В.

Вилем Фредерик Дуйзенберг


- управител на Европейската централна банка


Разпънат на кръст заради противоречията около лихвените проценти по еврото, Дуйзенберг е критикуван непрестанно от партньорите си, които смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) качва лихвите в момент, когато Европа, изглежда, забавя икономическия си растеж. Единната европейска валута също е горещ картоф, защото нейната слабост допълнително би оскъпила и без това безбожно скъпите течни горива.


Докато инвеститорите продължават да се осланят на мощта на щатската икономика, шефът на ЕЦБ се върти в омагьосан кръг. Защото икономическият растеж в страните членки на Евроленд се променя в широките граници между минималния ръст на БВП на Германия и бурния растеж на Ирландия. Живеещият в условията на мирна гражданска война Дуйзенберг не се харесва на никого. За това до голяма степен е виновен и самият той - със зле премерените си и необмислени коментари, които оказват допълнителен натиск върху еврото.

Масару Хаями


- ръководител на Японската централна банка


Твърдо и безкомпромисно Хаями повиши преди няколко месеца почти нулевата основна краткосрочна кредитна лихва в Япония, рискувайки да си навлече гнева на премиера и недоволството на местните и международните си партньори. Това е първото през последното десетилетие увеличение на пословично ниския лихвен процент по йената. Шефът на Бенк ъф Джъпен (Bank of Japan) защити промяната с мотива, че на практика нулевите лихви спъват структурната реформа, застрашават спестяванията на пенсионерите и затрудняват пазарните играчи при оценката на поемания риск.


Особено впечатляващ е завоят на банкера към прозрачност на вземаните решения - сигурен знак, че Япония се разделя с порочния си стил на колективна отговорност. В този смисъл Хаями изпълнява точно повелите на новия закон за банките, който въздига като ръководно правило именно прозрачността в действията на банковото ръководство.

Ханс Майер


- управител на Швейцарската национална банка


Поддържането на стриктна монетарна политика бе основната цел на Швейцарската национална банка, откакто преди една година икономиката на страната започна да се сгорещява. Под ръководството на Ханс Майер банката повиши основните лихви няколко пъти, за да задържи годишната инфлация под 2 процента. И макар че идната година тя вероятно ще надхвърли този таван, швейцарските централни банкери се кълнат, че през следващите няколко години инфлацията в страната ще започне да пада.


Също по времето на Майер централната банка на Швейцария се раздели с част от златния си резерв в полза на специални програми за обучение и за социални нужди. До края на септември бяха продадени 1300 тона злато, като разчетите са банката да запази в трезора си 1290 тона.

Дай Ксианлонг


- управител на Народната банка на Китай


Най-неотложната задача на банкера е провеждането на реформите във финансовия сектор. Дай се зае с прочистването на инвестиционните компании и фирми за доверително управление на активи. От общо 239-те местни институции за доверително управление ще останат само 50. А по подобие на Федералния резерв, Народната банка на Китай замени клоновете си в провинцията с девет регионални поделения.


Дай е наясно, че кредитирането на потребителите ще се активизира, ако на банките се предостави по-голяма автономност. Същевременно, с оглед на присъединяването на страната към Световната търговска организация, той ги подканя да ускорят реформите и да подобрят управлението, за да могат да се преборят с конкуренция на чуждестранните банки, които ще започнат работа в страната.


Миналата година икономиката на Китай отбеляза 7-процентен растеж. А за периода януари-септември 2000 г. годишният ръст на БВП е 8.2%, инфлацията се е повишила с 0.2% годишно, а индустриалният продукт - с 11.6 процента.

Чол Хуан Чон


- управител на Централната банка на Южна Корея.


Икономическата перспектива пред Южна Корея е обнадеждаваща. Страната се възстанови по-бързо от азиатската криза, отколкото нейните съседи. Брутният й вътрешен продукт миналата година се увеличи със 7.14%, а безработицата падна под 4 процента. Миналогодишната инфлация, отчасти поради поскъпването на вона, беше по-ниска от 1%, а през 2000 г. се очаква лекото й повишение до 2.5 процента.


През 1999 г. корейската централна банка провеждаше сравнително щедра монетарна политика, което трудно би могло да продължи и през сегашната година в условията на по-висок икономически растеж. Повечето компании увеличават надниците, а високите цени на горивата и на обществените услуги предизвикаха повишение на потребителските цени през лятото. Банките се преструктурират бавно и това закъснение намалява изгледите за бъдещ растеж.

Донълд Браш


- управител на Централната банка на Нова Зеландия


Доктор по икономика, с дисертация по инвестиции в щатски активи Донълд Браш, не е чужд на идеята за глобализацията. В този контекст той даде своя принос за поддържане на икономиката на Нова Зеландия в добро здраве. Задължен от законите на страната да сдържа инфлацията под 3%, Браш успя да изпълни тази задача и сега ръководи стабилно развиващо се стопанство. Той увери държавното ръководство на страната, че централната банка няма интерес да задушава възстановяването. И въпреки здравословния годишен растеж от 3-4%, банкерът прогнозира, че може би е дошло време да се забави ускорението и да се задействат някои икономически спирачки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във