Банкеръ Daily

Финансов дневник

Висш представител на ЕЦБ: Цените на имотите са надценени

Изабел Шнабел

Политиката на Европейската централна банка не може да пренебрегне скока в цените на имотите, който доведе до потенциално опасно надценяване, заяви Изабел Шнабел, която е член на борда на ЕЦБ.

Цените на жилищата се покачват бързо в голяма част от еврозоната и ниските лихвени проценти, съчетани с особено високия процент на спестяванията, доведоха до нарастване на инвестициите в имоти, особено сред най-богатите домакинства в блока.

"Паричната политика не може да си затваря очите за подобни развития. Макропруденциалните политики по принцип са първата линия на защита, но все още те не са напълно ефективни", посочи Изабел Шнабел, цитирана от "Ройтерс". 

Шнабел, която е ръководител на пазарните операции на ЕЦБ, смята, че в момента цените на жилищата са надценени спрямо основните показатели в еврозоната. Това прави цените на имотите уязвими за бъдещи корекции надолу.

Що се отнася до инфлацията, Шнабел потвърди, че ЕЦБ "няма да реагира прибързано" на нарастващите темпове на инфлация. Тя предупреди, че "преждевременното повишаване на лихвените проценти в отговор на временен скок на инфлацията би навредило най-много на домакинствата с ниски доходи“ и би изложило на риск възможностите за заетост.

Европейската централна банка отхвърля вариант за увеличение на лихвените проценти преди края на стимулиращите й програми, известни като количествени улеснения. Количествените улеснения са форма на парична политика от страна на централната банка, чрез която тя увеличава паричното предлагане в икономиката. Характерно за количествените улеснения е, че при тях финансовата институция изкупува държавни ценни книжа, за да инжектира конкретно, количество ликвидност във финансовата система когато лихвените проценти са ниски или отрицателни.

"При повишаването на лихвените проценти, преди да се прекратят нетните покупки на активи, централните банки с готовност ще приемат загуби в балансите си, което в крайна сметка ще доведе до загуби за средния данъкоплатец, а продължаването на нетните покупки на активи ще бъде от полза предимно за по-богатите домакинства", обясни Изабел Шнабел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във