Банкеръ Daily

Финансов дневник

Виртуалните валути поевтиняват

Най-голямата криптовалута губи около 4,8% от стойността си до 39,280 долара в Ню Йорк, след като се понижи с 5,6% в понеделник. 

Цената на биткойна се понижи до около 40 хил. долара, след като през уикенда стигна до най-високите си нива от май насам. Другите виртуални валути, включително етерът, също поевтиняват., съобщи "Блумбърг". 

Най-голямата криптовалута губи около 4,8% от стойността си до 39,280 долара в Ню Йорк, след като се понижи с 5,6% в понеделник. 

Pъcтът от миналата седмица ce дължеше нa тъpгoвцитe, ĸoито добиха yвepeнocт oт няколко пoлoжитeлни ĸoмeнтapи зa ĸpиптoвaлyтитe oт виcoĸoпocтaвeни инвecтитopи.

Миналата седмица управляващия директор на Международния валутен фонд  Кристалина Георгиева заяви, че биткойн не може да бъде квалифициран като пари, а по-скоро става дума за актив, в който се инвестира. "Това са частно емитирани цифрови активи, които не са обезпечени по начин, който гарантира тяхната стойност. В този смисъл те различават от парите като традиционно платежно средство, което запазва стойността си", коментира Георгиева пред Си Ен Ен.

Според нея  в цифровия свят ще има роля за емитентите от частния сектор, така че ще се появят стабилни монети и електронни пари, но роля по отношение на цифровите валути ще имат и държавата, и централните банки. Георгиева цитира проучване на МВФ, според което 110 държави обсъждат или пилотно въвеждат цифрови валути на централните си банки. 

В същото време представители на Федералния резерв в САЩ призоваха за бързото въвеждане дигитална американска валута, съобщи FOX News.

Доларът е силно доминантна валута на международния пазар. Други големи страни скоро ще предлагат дигитална валута и при положение, че САЩ закъснява, това може да има последствия, предупреждават финансисти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във