Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Виенските банки проплакаха от санкциите

В разгара на студената война Австрия запази неутралитет и даде възможност на корпоративните мениджъри да играят от двете страни на "граничната черта". Това превърна Виена в кръстопът на търговията и на политическите интриги между изтока и запада.

Днес обаче частните банкери и агентите на недвижими имоти от австрийската столица се оплакват, че са на фронтовата линия на ескалиращото напрежение около бъдещето на Украйна след като Европейският съюз наложи санкции на Русия и заплашва да ги разшири. Австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви през седмицата, че икономическият ефект върху страната му от евентуални нови мерки "няма да е пренебрежим".

Бизнесът на австрийците с източните съседи процъфтя след разпадането на съветския съюз през 1991-а. Кредитни институции от Виена откриха офиси в Москва и в Киев, а богати руснаци и украинци потърсиха спасително убежище за капиталите си в банките и пазара за имоти на австрийската столица. Вложенията на австрийските банкери в Русия се оценяват на 38 млрд. евро и те ще загубят най-много от влошаването на обстановката, коментира на 1 април международната рейтингова агенция "Фитч рейтингс".

Напрежението вече се усеща и в частния банков сектор на Виена. Матиас Алберт - член на борда на "Банк Гутман", която се грижи за личното състояние на богати инвеститори, се оплаква от "раздвижване" на капиталите, защото в условията на политическа криза хората се страхуват от евентуалното налагане на капиталов контрол и действията им стават непредсказуеми. От "Майнъл банк" пък съобщават, че украински и руски клиенти искат "значително по-кратки" падежи за инвестициите си и "по-висока ликвидност". А някои имоти и енергийни финансови продукти стават трудно продаваеми.

Засега няма разчети каква цена ще платят австрийските банкери и компании за украинската криза. А канцлерът на страната Вернер Файман предупреди, че конфликтът не трябва да се "нажежава" с нови санкции, което го поставя в открито противоречие с колежката му от другата страна на границата - Ангела Меркел.

Австрия наруши неутралитета си през февруари, когато замрази сметките на 18 украински граждани по молба на правителството в Киев. Последва ареста на украинския милиардер Дмитри Фирташ съгласно международна заповед за задържане, издадена от щатските служби. По-нататъшната ескалация на напрежението ще влоши връзките на Виена и с двете страни, посочва Зигфрид Беер - директор на Австрийския център за разузнаване, пропаганда и проучвания на сигурността. От годишния отчет на Австрийската служба за борба с тероризма става ясно, че въпреки неутралитета Австрия остава "бойно поле" на световните разузнавателни агенции и позволява на чуждестранните агенти да работят в посолствата, в авиокомпаниите и в информационните агенции.

Отношенията между Русия и Австрия продължиха да процъфтяват дори след като страната влезе в Европейския съюз. Австрийските "Райфайзен банк интърнешънъл" и "Уникредит банк Австрия" са сред най-големите чуждестранни банки на руска територия. А най-големият руски кредитор - "Сбербанк" - запази интернационалната си централа във виена.

Австрийското правителство вече предприе стъпки, за да увери инвеститорите, че неутралитетът му не е в опасност. Министърът на външните работи Себастиан Курц подчерта на 31 март колко е важна позицията на Виена като "подслон" на множество международни организации като ООН и ОССЕ. А за да запази предимството си, Курц и Австрия трябва да балансират внимателно нуждите и желанията на Европа и Русия, подчертава Беер.

Текст под снимката: През февруари Виена бе определена за пета поредна година за най-добрият град за живеене в света от "Мърсър кансълтинг", изпреварвайки Цюрих и Окланд .

Facebook logo
Бъдете с нас и във