Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка в сърцето на корупционна схема

Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Магдалена Алварез е в центъра на корупционен скандал за милиони евро, информира АФП.

Алварез, която също е бивш испански министър на благоустройството, е разследвана за участие в злоупотреба с публични средства, които са били използвани за обезщетения на служители на компании в Андалусия.

Предполагаемата измама, която е най-голямата злоупотреба с обществени пари в историята на Испания, включва регионален фонд за развитие, чиито средства са били използвани за изплащането на фалшиви обезщетения на служители, които никога не са работили в компаниите. Съмнителните бенефициенти на плащанията са били физически лица и компании с близки отношения с левите профсъюзи и Социалистическата партия, която управлява Андалусия вече три десетилетия. Според публикации в испанските медии над 140 млн. евро са били източени от фонда чрез тази схема в периода 2001 - 2010 година.

В свое изявление, Алварез посочва, че тя е "напълно невинна". Съдията, ръководещ разследването, осъди бившият испански министър на 29.6 млн. евро за покриване на отговорността й по делото. Алварез ще обжалва сумата, която според нея е "прекомерна" и в своя защита заяви, че не е била отговорна за използването на средствата от регионалния фонд за развитие.

Вицепрезидентът на ЕИБ може да бъде обвинена в незаконно присвояване на публични средства.

В изявлението си Европейската инвестиционна банка посочва, че следи ситуацията от близо и зачита презумпцията за невинност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във