Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вицепремиерът Захариева иска фирма да събира кредитите на КТБ

За да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ, в актуализацията на бюджета са предвидени 2 млрд. лева държавни гаранции. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева.

Проектозаконът за актуализация на държавния бюджет, приет от служебното правителство, днес по обед бе внесен в деловодството на Народното събрание.

Според нея трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от банката кредити. "Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало голяма част от раздадените под формата на необезпечени кредити 4,2 млрд. лв. да бъдат събрани", смята Захариева.

На въпрос дали назначението на фирма, която да проследи парите ще е приоритет на следващия кабинет, вицепремиерът отговори, че това би трябвало да е приоритет на БНБ и Надзора.

„Няма как просто служебен или редовен кабинет да наеме такава фирма, но би трябвало това да направят квесторите или синдиците. Тоест, ако се върви в момента по законовата процедура за обявяване в несъстоятелност, това задължително трябва да се случи от синдик, който бъде назначен.

Ако се мине към процедура оздравяване на банката, това със сигурност трябва да бъде направено пак, защото в крайна сметка никой не е длъжен да плаща на някой покупките“, каза още Екатерина Захариева.

В проекта за актуализация е заложено увеличаване на бюджетния дефицит до 4% от прогнозния Брутен вътрешен продукт. Това означава дефицитът да достигне 3,152 млрд. лв., което е с 1,51 млрд. над планирания в края на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във