Банкеръ Weekly

тренд

Входящата такса за превод в евро трябва да отмре

S 250 140be448 9365 4f5c a293 f292dfc010f1

"Активни потребители" проверява таксите за банкови преводи.

Съпруг, работещ в Испания, праща все месец пари на семейството си у нас по банков път. Харесал си е испанска банка с най-ниска такса за тази услуга, според него. Ядосан - не, озверен е, когато съпругата му казва, че при всеки превод, българската банка, в която тя има сметка, й удържа "входяща такса". И то немалка – за 300 евро превод – 10 евро такса.

Многото сигнали с подобно съдържание накараха Асоциация "Активни потребители" да провери цените на валутните банкови преводи от чужбина към нас. Това съобщи специално за "БАНКЕРЪ" председателят й Богомил Николов. По думите му асоциацията е проучила 20 банкови институции в страната и се оказва, че две трети от трезорите събират такси, ако получаваме големи суми - например 1000 евро. Петдесет процента от банките пък искат да им платим между 5-10 евро, ако са ни изпратили превод от стотина евро.

Според Николов от проверените 20 банки само седем са свалили таксите за този вид преводи в сравнение с тези от 2013 година. Останалите, въпреки очакванията, че таксите ще паднат, не са ги пипнали.

Според Николов това е причината хората да търсят други варианти за пращане на пари като колети, писма, чрез автобусните превозвачи или популярните в момента финтех компании.

Председателят на потребителската организация смята, че валутните преводи у нас са по-скъпи спрямо останалите страни в ЕС и по-конкретно в еврозоната. Така въпреки че сме част от Eдинна европейска платежна зона (Single Euro Payment Area) - SEPA, то плащаме повече при получаване на пари от чужбина.

SEPA има за цел да насърчи интеграцията на европейския пазар чрез улесняване на трансграничните електронни разплащания в евро между страните, участващи в SEPA, като ги направи евтини и сигурни, подобно на съществуващите местни разплащания.

Николов даде за пример, че най-много от тези такси си патят сънародниците ни, които имат близки и роднини в чужбина и получават всеки месец пари по банков път.

В същото време банките в държавите в еврозоната и някои от ЕС се възползват от новите функционалности и свалят чувствително таксите, а някъде са нула по тази услуга.

Единната зона за плащания в евро (SEPA) е зона, в която потребителите, компаниите и другите икономически агенти имат възможност да нареждат и да получават плащания в евро при еднакви общи условия, права и задължения, независимо от местонахождението си на територията на Европейския съюз (ЕС). SEPA обхваща всички страни от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Монако.

SEPA обхваща:


  • единната валута – евро;

  • единен набор от платежни инструменти за плащания в евро - кредитни преводи, директни дебити и платежни карти;

  • инфраструктурата за обработка на плащания в евро;

  • общи технически стандарти и бизнес практики;

  • хармонизирана правна рамка;

  • иновативни услуги, в отговор на нуждите на потребителите на платежни услуги.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във