Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Ветото за Сметната палата не оцеля

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона за Сметната палата премина през рутинната процедура в Народното събрание и бе отхвърлено на извънредно заседание във вторник 15 април. Мотивите на държавния глава за връщането на закона бяха изчетени от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев. Основните аргументи на Плевнелиев да наложи вето са, че не е описана ясно структурата на Сметната палата и няма доводи защо членовете й трябва да са девет, а не повече или по-малко. Освен това президентът се опасява, че със законът предсрочно се прекратяват мандатите на членове на палатата.


Президентът обръща внимание и на факта, че някои текстове дават възможност за оказване на политически натиск върху членове на палатата, а и за политическа саморазправа с онези, които са неудобни на управляващите. "Парламентът може да отстранява председателя или член на Палатата за неизпълнение на служебните им задължения, но в Закона не е изрично посочено кои нарушения са тежки. Непълнотата в правната уредба обезсмисля въведената мандатност за членовете на органа, тъй като всеки от тях ще може да бъде сменен по всяко време", пише в мотивите на държавния глава.


Позицията му даде мотив депутатите от ГЕРБ да повторят критиките си към закона.


"Когато решихте да променяте закона за Сметната палата, вие имахте една единствена цел - да смените сегашното й ръководство. Другата ви цел бе да увеличите членовете на палатата до девет, за да удовлетворите желанията на партийните си функционери за назначаване на техните протежета. Това някак си мога да го разбера. Но да ликвидирате цялата структура на Сметната палата, която е организирана в специализирани дирекции и отдели с ясно разделение на отговорностите и правомощията на три ръководни нива, гарантиращи професионални действия, тристепенен контрол на качеството и писмено поемане на лична отговорност за всяко едно действие, това не мога да го разбера. Защото като премахвате тази структура, вие концентрирате всички тези права и отговорности в едно лице - члена на палатата, отговарящ за съответното направление. Той ще възлага, организира и контролира одитите. А това означава само едно - липса на прозрачност, размиване на отговорността и създаване на условия за партиен натиск и изпълнение на политически поръчки", заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.


Народният представител от БСП Румен Гечев обаче изтъкна, че начинът, по който ще бъде структурирана Сметната палата, по който ще бъдат избрани членовете й , напълно съответстват на практиката в държавите от ЕС.


Стоянова прогнозира как ще бъде назначено новото ръководство на палатата. "Вие, господа управляващи, ще изберете посочения от лидерите на партиите ви председател на платата. След това той ще предложи членове на палатата по списък, одобрен от БСП, ДПС и "Атака" на партийно-квотен принцип и вие просто ще ги гласувате", каза Стоянова.


Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев не й остана длъжен. "Решението за новия закон е взето не заради смяна на ръководството на палатата, а заради връщането на стария модел на колегиална Сметна палата. Това ние обещахме да направим още през 2010-а, ако дойдем на власт. Начинът, по който ще бъде избрано новото ръководство на палатата: Народното събрание избира председател, а той предлага членове, е същият, по който се избират управителят и подуправителите на БНБ и председателят и членовете на Комисията за финансов надзор. Така че в това няма нищо нередно", заяви Цонев.


В крайна сметка след едночасова препирня в пленарната зала законът за Сметната палата бе повторно и този път окончателно гласуван. След публикуването му в "Държавен вестник" ще бъдат избрани председателят и членовете на палата и ще започне нейното префасониране в колегиален орган. И без съмнение всички тези процеси ще бъдат съпътствани с бурни политически скандали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във