Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВЕСТНИК БАНКЕРЪ ОБЯВИ ТРИУМВИРАТА СИ ЗА 2005 ГОДИНА

Триумвиратът - това са тримата, равни по заслуги и влияние хора, които доминират в една държава или обществен сектор. За в.БАНКЕРЪ - вече над едно десетилетие (в началото на декември), това са тримата мениджъри на финансово-кредитни институции, които през годината имат най-добри постижения в банкирането. На тях вестникът присъжда три равни по значимост награди, които назовава Банкер на годината. Церемонията по връчването им безспорно вече се е превърнала в светско събитие N1 на финансово-кредитния сектор около банкерския празник Никулден (6 декември). Това се видя и през тази година. На 2 декември в салона на столичния ресторант Континентал плаза можеха да се срещнат представители на БНБ, на търговските банки, на застрахователни и лизингови компании, на инвестиционни дружества и взаимни фондове далеч преди началния час на тържеството.
Нетърпението да узнаят кои са призьорите за наградата на Банкер на годината бе обхванало всички гости. Повечето от тях още на вратата задаваха въпроса кои ще са наградените, макар да знаят, че по традиция той остава без отговор, докато не започне церемонията. Може би по тази причина нищо неподозиращият призьор - председателят на управителните съвети на Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК Петер Харолд не дойде на тържеството. Пред събралите се многобройни гости от негово име наградата получи изпълнителният директор на Ейч Ви Би Банк Биохим Емилия Палибачийска, която извини отсъствието на своя шеф с внезапната му простуда. Наградата Банкер на годината бе присъдена на Петер Харолд за сделката по покупката на ХЕБРОСБАНК и за успешно приключващата интеграция между нея и Ейч Ви Би Банк Биохим, която премина основно под неговата диригентска палка.
Кредитирането бе основното, около което най-вече се въртяха банковите събития през 2005-а. На тази тема бяха посветени и повечето разговори по време на тържеството на 2 декември - ограниченията върху нарастването на обема на заемите, увеличаването на провизиите по тях и новите кредитни продукти. А най-търсените събеседници по време на банкерския купон бяха управителят на БНБ Иван Искров, подуправителят и началник на управление Банков надзор Емилия Миланова и главният директор в управлението Петър Андронов. Впрочем, с кредитирането бе свързана и втората по ред (но не и по значение) награда на в.БАНКЕРЪ, която бе присъдена на заместник главния изпълнителен директор на ПИБ Матьо Матеев. Неговият професионален път е свързан изцяло с отпускането на заеми. Той започва през 1987 г. - от позицията на кредитен инспектор в Българска външнотърговска банка (сега БУЛБАНК). През 1993 г. Матеев поема сходни задължения в Първа инвестиционна банка. И от 12 години той отговаря за кредитирането в нея. Затова вестник БАНКЕРЪ му присъди наградата си Банкер на годината за спечеленото доверие на акционерите и партньорите на банката. Тя бе връчена от миналогодишния носител на приза Кирил Стефанов, който дълго време е отговарял за кредитирането в БУЛБАНК.
За мен е голяма чест да връча тази награда на човек, който е започнал професионалния си път в БУЛБАНК, заяви Кирил Стефанов.
Матьо Матеев пък отбеляза, че макар наградата да е лична, банковият мениджмънт отдавна вече не зависи и не се осъществява от един човек, а от екип от специалисти. Затова той прие приза Банкер на годината като признание за работата на всички свои колеги в ПИБ.
Още една награда Банкер на годината - за динамичен банков мениджмънт, бе връчена на председателя на УС на Райфайзенбанк (България) Момчил Андреев. Той получи статуетката от ръцете на един от най-големите си конкуренти - носителката на наградата за 2002 г. Радка Тончева (изпълнителен директор на ОББ). Момчил Андреев за трети път взема тази награда. Първия път това стана през 1996 г., когато призът му бе даден за млад и перспективен банков мениджър. Сега пред колегите си той изрично подчерта, че независимо от все по-засилващата се конкуренция между банките пазарът е станал много по-прозрачен, а правилата на него - много по-ясни.
През тази година банковата общност подписа етичен кодекс както и джентълменско споразумение за определяне на годишния процент на разходите по кредитите. Това показва, че банките могат да работят заедно за постигането на едни общи цели, подчерта Момчил Андреев.
Официалната церемония по връчването на наградите Банкер на годината приключи бързо, но празникът продължи дълго. До късните часове банкерите обсъждаха минали и предстоящи сделки, срещи и забави. Спомняха си интересни случки от близкото и по-далечно минало или споделяха чисто житейски проблеми.
Това е най-хубавият коктейл през годината, на който винаги идвам с удоволствие. Като че ли само тук мога да видя всичките си колеги и да се отпусна. Май редакцията трябва да помисли за още поводи, по които да ни събира, каза в разговор с репортер на в.БАНКЕРЪ изпълнителният директор на ОББ Радка Тончева. Какво пък, може и това да стане!

Facebook logo
Бъдете с нас и във