Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВЕСЕЛА КЮЛЕВА СКЛЮЧИ СДЕЛКАТА НА ГОДИНАТА

ДЗИ Банк ще има нов мажоритарен собственик. Той ще се казва И Еф Джи Юробанк, която вече притежава у нас Пощенска банка. Договорът за покупко-продажбата на акциите на ДЗИ Банк бе подписан на 29 септември 2006 година. Според него гръцката кредитна институция купува 74.26% от капитала на българската банка. Това са акциите на ЗПАД ДЗИ - 50.09%, Галоуей България - 9.80%, Ривиера АД - 7.45%, и други по-малки акционери, които притежават общо 6.11 процента. Цената, платена от И Еф Джи Юробанк за този пакет акции, е 157.76 млн. евро, от които 110 млн. евро в брой плюс 2 млн. броя акции на И Еф Джи Юробанк.
Очевидно част от тези акции на гръцката кредитна институция ще станат собственост на някое от българските дружества продавачи. Вероятно тази част от сделката е и едно от условията, при които, след продажбата, ДЗИ Банк ще продължи да ползва сградите на ЗПАД ДЗИ за свои клонове. Постигнатата цена сочи, че 100% от капитала на ДЗИ Банк АД са оценени на 212 млн. евро, или по 6.40 лв. на една акция с номинал от 1 лева.
Договорените условия правят продажбата на ДЗИ Банк АД безспорно най-успешната банкова сделка, сключвана досега в България. Тя е доказателство за далновидната стратегия на основателя на банката Емил Кюлев, както и за качествата на мениджмънта на банката, се казва в прессъобщението, разпространено от институцията в деня на сделката.
Към договора за покупко-продажба има отделни
споразумения за клоновата мрежа и за името
на ДЗИ Банк. Това е изключително важна подробност, тъй като, според някои банкери, уреждането на въпроса с клоновата мрежа на ДЗИ Банк е ключов. Много от офисите на банката са в сгради на ДЗИ и новите собственици ще искат да са наясно при какви условия тя ще може да продължи да ги ползва, коментираха за БАНКЕРЪ шефове на големи български банки. Така че абсолютно логично е този въпрос да бъде уреден в специално споразумение.
Сделката за покупко-продажбата ще влезе в сила едва след като бъдат получени всички необходими разрешения от съответните контролни органи както в България, така и в Гърция. Централната банка на Гърция трябва да даде благословията си на И Еф Джи Юробанк за новата й придобивка. След това българската Комисия за защита на конкуренция е длъжна да се произнесе дали с разширяването си на нашия пазар гърците не създават пазарна концентрация, по-голяма от допустимата. И накрая самата БНБ трябва да разреши на И Еф Джи Юробанк да притежава 74.26% от капитала на ДЗИ Банк. Цялата
тази процедура трае максимум три месеца
но може да бъде придвижена и по-бързо, ако купувачът е подготвил необходимите документи, които трябва да внесе в съответните институции.
След разрешението на БНБ ще бъде насрочено и общо събрание на ДЗИ Банк на което ще бъде решено дали ще бъде променена структурата й на управление - от двустепенна в едностепенна, и ако не, кои ще са новите членове на надзорния й съвет. Те на свой ред ще посочат състава на управителния съвет. Междувременно до средата на октомври в него ще влязат нови членове, тъй като ден преди да бъде сключена сделката
БНБ издаде сертификати
за членове на управителния съвет и изпълнителни директори на ДЗИ Банк на Весела Кюлева, Десислава Тотева, Нина Йотова и на Недялко Чандъров.
Весела Кюлева, която на практика е собственик на финансовата група ДЗИ, излиза от надзорния съвет на банката като представител на ЗПАД ДЗИ и поема председателството на управителния съвет на мястото на напусналата неотдавна Диана Младенова, която заемаше този пост от средата на 1998 г. насам. Мястото на Кюлева в надзора - като представител на ЗПАД ДЗИ, ще бъде заето от Валери Алексиев, изпълнителен директор на ДЗИ-пенсионно осигуряване. Новите собственици обаче със сигурност ще направят промени в управлението на ДЗИ Банк, тъй като след придобиването й предстои сложен процес на интеграцията й с Пощенска банка.
Според съобщението, разпространено от гръцкия купувач, целта на И Еф Джи Юробанк е да обедини Пощенска банка и ДЗИ Банк и така да засили пазарните си позиции в България. Обединеното дружество ще разполага с над 250 банкови клона и ще се превърне в третата по големина българска банка с пазарен дял, надхвърлящ 10% от общите активи, депозити и кредити на банковата система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във