Банкеръ Weekly

Наградите на вестник "БАНКЕРЪ" за 2017-а

Венецът на една трудна година

S 250 058cb583 fa85 4b97 9de9 578b87e4b71c
S 250 112bf0c8 64b7 434c 9b1f e2f43edeb260
S 250 9bc67ddd 5da6 4024 8ee3 9b5a4d9d6960
S 250 4410d9fc 0801 4d90 a3e8 a1b27dcc97b9

Отива си една на пръв поглед спокойна, но всъщност много трудна година за банковия сектор. Вярно е, че банките се измъкнаха от застоя в кредитирането. За пръв път от няколко години насам то започна да нараства. Вярно е, че добрите финансови резултати се запазиха през последните години въпреки колебанията на пазарите. Вярно е, че стабилността и  изключително високата ликвидност бяха съхранени. Вярно е, че делът на необслужваните кредити спрямо общия обем на отпуснатите заеми намалява. Всичко това е вярно. Но на каква цена бе постигнато?

Банковите мениджъри у нас успяха да извоюват този успех въпреки сдържаността  и подчертано консервативното отношение на платежоспособните клиенти, присъстващи  на българския пазар към нови инвестиции. За външни вложения е трудно дори да се говори.

Допълнителен негативен натиск оказваше продължаващият спад на нетните финансови преходи. А разходите, свързани с капиталовложения в нови електронни банкови услуги, не търпяха отлагане. Макар проблемните кредити да намаляват в номинално изражение, те все още са сериозна тежест за българските банки. За това говорят не само докладите на различни международни финансови институции, но и фактът, че банките продължават да извършват мащабни сделки по продажба на пакети от лоши вземания, по преструктурирането на големи заеми и по придобиване на обезпечения от нередовни длъжници. Но е факт, че през 2017-а банките успяха.

Както се казва: "Няма лесни победи." Ако се позовем на класиците - за отиващата си година най-добре подхожда девизът на героя от драмата на Виктор Юго "Ернани": изправен пред предизвикателствата на съдбата, той  възкликва: "Аd Augusta per Аngusta" (През Трудностите към Успеха).

Да, банките у нас преодоляха много трудности благодарение на усилията на своите мениджъри и на водените от тях екипи. Но както навсякъде, така и тук през годината имаше банкери, които се отличиха със своя устрем, с решителност и с експертиза в провежданата от тях политика. И това личи най-вече от резултатите на управляваните от тях кредитни институции.

По традиция, която вече натрупа  четвърт век, и тази година вестник "БАНКЕРЪ" отличи най- успешните банкови мениджъри за 2017-а. На стилната церемония, проведена на 4 декември в ресторант "Глория Мар", както обикновено, присъства отбрано общество от политическия, финансовия и бизнес елит на държавата. Тя стана възможна благодарение на нашите спонсори "Ем плюс Це Хидравлик" - от състава на холдинг "Стара планина", "Ърнст енд Янг", "Eврохолд", пенсионноосигурителна компания "Доверие", "М-Тел", "Българска автомобилна компания", "Каолин"  и "Транскарт". На коктейла след награждаването можеше  да се види и как депутати от различни парламентарни групи, които пред публиката водят яростни пререкания в Народното събрание, сред ненатрапчивия лукс на "Глория Мар" обсъждат спокойно злободневните за българския бизнес и политика теми. Присъстващите банкери и бизнесмени  коментираха скорошни и предстоящи сделки, правиха прогнози за бъдещи сливания и придобивания, спомняха си драматични и куриозни случки от близкото и далечно минало. И, разбира се, разгорещено коментираха  постиженията на отиващата си и предизвикателствата на предстоящата година. Те бяха подчертани и в приветствието на главния редактор на в. "БАНКЕРЪ" г-жа Бистра Георгиева, с което тя откри церемонията по награждаването. Тя напомни и строгите критерии, по които в. "БАНКЕРЪ" определя мениджърите, които удостои с наградите си тази година. Това са изпълнителни директори на банки, показали не само много високи финансови резултати, но демонстрирали също хъс и умения за предоставяне на повече и по-добри услуги за клиентите. Разбира се, всички призьори, както винаги, са определени след съответните консултанции, които екипът на вестника напарви и с експертите  от банковия надзор на БНБ.

"Стабилността и ликвидността на финансово-кредитната система бе запазена, което е основна задача на банковите мениджъри. Бяхме много  затруднени при обсъжданията кои банкери да наградим, защото трябваше да избираме между едни традиционно много добри банки и други, които видимо се стремят да подобрят своите пазарни позиции.

Постарахме се да бъдем максимално обективни, вземайки предвид различните критерии и показатели, по които оценяваме банките. Съгласувахме, както винаги, своя избор и с банковия надзор. В крайна сметка се получи една интересна група от призьори.

Ние се опитваме да отдадем заслуженото признание на всеки мениджър, който е успял дори при внедряването на една иновация. Искам да посоча като пример забележителните усилия на изпълнителния директор на "Банка Пиреос България" Емил Ангелов, който успя от два слаби клона да създаде един много успешен - този в "София Сити Център", който предлага много добро обслужване. И лично аз го приветствам за положените от него усилия в тази насока", каза главният редактор на вестник "БАНКЕРЪ" Бистра Георгиева.

Тази година бяха връчени четири равностойни награди "БАНКЕР НА ГОДИНАТА" и една  специална - за принос в развитието на банковата система. Първа на подиума стъпи главният изпълнителен директор на Пощенска банка

Петя Димитрова

Тя получи наградата "БАНКЕР НА ГОДИНАТА" за 2017-а за успешен мениджмънт и за съхраненото доверие на клиентите. Макар че можем да говорим дори за увеличено доверие на клиентите, защото ръководената от Петя Димитрова банка  е една от малкото големи кредитни институции у нас, които отчитат забележимо нарастване на кредитния си портфейл във всички сегменти -  и в корпоративните заеми, и в тези за малки и средни предприятия, и във финансирането на гражданите за покупката и ремонт на жилища, и в потребителското кредитиране. При общ ръст на заемите в цялата банкова система от 3.1% годишно Пощенска банка отбелязва увеличение на сумата на отпуснатите кредити с около 13.4 процента. Този успех логично води и до увеличение на печалбата за банката за 2017-а в сравнение с предишната година. И това на фона на факта, че общият финансов резултат на банковия сектор за 2017-а е по-нисък в сравнение с този през 2016-а. Това са само няколко по-ярки аргументи, които дадоха основание на екипа на в. "БАНКЕРЪ" да удостои със своя приз г-жа Петя Димитрова.

Наградата й бе връчена от заместник-председателя на парламентарната група на партия ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на парламентарната Комисия по правата на човека. В това имаше някаква символика, защото Пощенска банка има забележителна програма за социална отговорност, която обхваща много значими мероприятия. В тях водеща роля има Петя Димитрова.

Красимир Велчев се възползва от случая  да напомни на банкерите за тяхната отговорност пред  клиентите им, защото като съхраняват техните пари, много често държат в ръцете си и техните съдби.

"Като председател на парламентарната Комисия по правата на човека се обръщам към всички присъстващи на това събитие. Работете така, че да не нарушаваме човешките права. Нека случаят с Корпоративна банка да остане в миналото и да не се повтаря, защото вие дължите  бизнеса си на парите на българските граждани, които са изкарани с много труд. За някои хора парите, които са поверили на банките, са целият им живот. Казват, че кой каквото и да говори, винаги нещата опират до пари. Те са едно от задължителните условия хората да живеят добре. Но то не е достатъчно. Другото важно условие е любовта - любовта към хората. И сега преди Коледа помислете и за нея", обърна се заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев към участниците в церемонията по награждаването.

Самата Петя Димитрова подчерта, че управляваната от нея банка се стреми да отговаря на високите очаквания на своите клиенти и така допринася за създаването на здравословна конкуренция във финансово-кредитния сектор.

"Тази година беше много успешна за Пощенска банка. Надявам се и следващата да е такава, и да продължим да сме на нивото на очакванията на нашите клиенти и акционери. Благодаря на моя екип и на всички хора, работещи в Пощенска банка. Без тях  нямаше как да бъдат постигнати добрите ни резултати. Години наред ние се опитваме да отстояваме и да повишаваме доверието към нас, като се стремим да предлагаме възможно най-добрите продукти и услуги. Надяваме се, че конкурентите ни също оценяват тези наши усилия. Вярвам, че в сегашната силно конкурентната пазарна среда, за която  допринасяме и ние, всеки един банкер и всяка една банка ще се проявят по най-добрия начин", заяви главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова.

Следващата равностойна награда "БАНКЕР НА ГОДИНАТА" за 2017-а бе връчена на изпълнителния директор на "БАНКА ДСК"

Диана Митева

Тя й бе присъдена за съхраненото доверие на акционерите на кредитната инсктитуция и това не е случайно.

Диана Митева е част от висшия мениджмънт на "Банка ДСК" вече четиринадесет години - от момента, в който (през октомври 2003-а) държавната "Банкова консолидационна компания"  продаде ДСК на унгарската "ОТП Банк". През този период чуждестранният собственик неотклонно се доверява на мениджърските умения на тази бизнес дама, която е в банковия сектор от 1992-а. Важен елемент при вземането на решението Диана Митева да бъде определена за "Банкер на годината" за 2017-а е, че през тази година "Банка ДСК"  е  кредитната институция с най-висока печалба. А основният бизнес, на който тя дължи успешните си финансови резултати, са услугите за граждани. Потребителското и жилищното кредитиране са ресорът, за който отговаря Митева, и точно той продължава да осигурява най-вече успехите, на които се радва "Банка ДСК". А високите печалби носят и големи дивиденти за собственика на тази кредитна институция. Всички тези обстоятелства са основанието  Диана Митева да бъде  удостоена с приза на вестник "БАНКЕРЪ". Той й бе връчен от  председателя на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев. Той пък се пошегува, като предложи получателите на кредити, вместо да плащат лихви, да получават бонуси от банките. Сегашната конюнктура била благоприятна за такъв ход.

"В контекста на казаното от моя колега в Народното събрание Красимир Велчев искам да обърна внимание на това, че и банкерите имат човешки права. Лично аз си пожелавам и през следващата година лихвите да продължат да падат. В рамките на шегата дори ще кажа, че банките могат дори да помислят за бонуси за добрите кредитополучатели", каза председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Диана Митева отбеляза, че успехите на "Банка ДСК" са плод на огромния труд и усилия на целия й екип. Тя подчерта, че поддържането на растежа през следващата година за институция с размерите на "Банка ДСК" ще е истинско предизвикателство.

"За "Банка ДСК" годината бе много тежка, но и много успешна. А беше успешна благодарение най-вече на усилията, които положиха целият мениджърски екип и всички служители. Затова аз благодаря на моите колеги в управителния съвет и лично на неговия председател г-жа Виолина Маринова за колективния дух и експертност при преодоляването на предизвикателствата, пред които бяхме изправени. Оттук нататък трябва да вървим напред, да растем, което при размерите на "Банка ДСК" въобще не е лесна задача. Наред с това ще трябва да се справяме и с предизвикателствата на модерната дигитална епоха, като за нас е много важно да постигнем точния баланс между човешкия фактор и изкуствения интелект в предлагането на банковите услуги. Тази трансформация е може би най-сериозното изпитание, пред което е изправено съвременното банкиране. И ние като мениджъри трябва да покажем, че сме на висотата на модерните пазарни изисквания", каза изпълнителният директор на "Банка ДСК" Диана Митева.

Големите банки мно по-често са във фокуса на масовата публика със своите успехи и проблеми. И това е нормално, защото те са носителите на системен риск за цялата икономика. На този фон хората пропускат развитието на по-малките кредитни институции. Вестник "БАНКЕРЪ" обаче винаги се е стремил да отдаде дължимото на усилията на техните мениджъри, които често трябва да проявяват изключителни умения, за да  вървят напред в един силно конкурентен пазар. Успехите им на това поприще заслужават адмирации, особено ако управляваните от тях банки се наредят сред най-рентабилните в системата. Точно с тези аргументи екипът на вестника реши да връчи наградата "БАНКЕР НА ГОДИНАТА" за 2017-а на главния изпълнителен директор на "Търговска банка Д"

Ана Аспарухова

Крехката на външен вид дама се оказа с желязна хватка и успя да превърна управляваната от нея кредитна институция в един от първенците по показателите за рентабилност - възвръщаемост на капитала и възвръщаемост на активите. Това се дължи както на разширяването на пазарните позиции на "Търговска банка Д", така и на умелото управление на нейния кредитен портфейл. Резултат от всички тези усилия са забележителният четворен ръст на печалбата и на коефициентите за възвръщаемост на активите и на собствения капитал. За всички тези успехи  в.​ "БАНКЕРЪ" ​присъди наградата си за устойчив и  ефективен  мениджмънт​ на главния изпълнителе​н директор на "Търговска банка Д" Анна Аспарухова. Тя й бе връчена от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той обяви, че годината за цялата икономика е успешна, което дава основания за умерен оптимизъм в очакванията за 2018-а.

"Изпращаме една успешна година. Икономическите и финансовите индикатори са позитивни. Което трябва да расте - расте, което трябва да намалява - намалява. С умерен оптимизъм са бизнес очакванията и за следващата година", обяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Анна Аспарухова на свой ред изрази задоволството си, че усилията на мениджърите на по-малките банки не остават незабелязани.

"За мен тази награда е голяма изненада. По стечение на обстоятелствата аз винаги съм била ръководител на по-малки банки. Като екип винаги сме се стараели да се представим по най-добрия начин и се радвам, че тези наши усилия са оценени по достойнство", заяви главният изпълнителен директор на "Търговска банка Д" Анна Аспарухова.

Другият приятно изненадан от решението на вестника да бъде удостоен с приза "БАНКЕР НА ГОДИНАТА" бе председателят на "Ти Би Ай Банк"

Валентин Гълъбов

Ръководената от него кредитна институция е живо доказателство как  може за няколко години и въпреки икономическата криза почти от нулата  да бъде превърната в една от най-успешно развиващите се банки. Вярно е, че това е плод на усилията на всички нейни мениджъри и служители, но Валентин Гълъбов е човекът, който най-вече успя да сглоби и да ръководи този мениджърски механизъм. При това той се справи с това предизвикателство, като преведе банката през смяна на собствеността и при овладяването на един изключително рисков сегмент от пазара на потребителското кредитиране, който сега носи изключително високи печалби на кредитната институция. Именно за успешното управление на риска и за поддържането на устойчиво развитие в. "БАНКЕРЪ" удостои със своя приз председателят на управителния съвет на "Ти Би Ай Банк"  Валентин Гълъбов. Наградата  бе връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова, която благодари на банкерите, че допринасят  за успешното икономическо развитие на столицата.

"За мен чест да присъствам на връчването за 24-и  път на наградите на в. "БАНКЕРЪ". Поздравявам банкерите с професионалния им празник и им благодаря за усилията им  София да бъде градът с най-бързо развитие на бизнеса, градът, който привлича най-много инвестиции, и градът, който произвежда 40% от брутния вътрешен продукт на държавата. Специално искам да отбележа, че много банки с готовност си партнират със Софийската община за развитието на града. На последния консултативен съвет, който имахме, банките показаха своята ангажираност към подобряването на условията за живот в столицата, като предложиха свои проекти и инициативи за повишаване на чистотата на въздуха в столицата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Валентин Гълъбов на свой ред подчерта, че за него и за "Ти Би Ай Банк" се появява ново предизвикателство -  да оправдаят доверието, което в. "БАНКЕРЪ" им оказва с връчването на своята награда.

"Това е много ценна награда за мен. За нас е чест и предизвикателство да оправдаем това доверие. Ние сме малка банка и утвърждаването и развитието ни на пазара изисква големи усилия. Но както се казва: човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. И ние продължаваме да мечтаем", заяви председателят на управителния съвет на "Ти Би Ай Банк" Валентин Гълъбов.

Специалната си награда в. "БАНКЕРЪ" връчи на един човек, който от 1992-а посреща многобройните финансови предизвикателства и успешно се справя с тях, а българските финансови, икономически и политически реалности изобилстват от такива. Със спецалния приз бе удостоен изпълнителният директор на Общинска банка

Сашо Чакалски

Това е мениджърът, който най-добре знае колко тясно са преплетени банкирането и дипломацията. Особено когато става дума за ​прагматични решения, повлияни от политически интереси, ​от намеренията на чуждестранни инвеститори и от пулсациитге на финансовите пазари. Тогава мениджърът трябва да бъде и дипломат. ​

В зората на демокрацията  Сашо Чакалски бе​ от хората, повлияли една от най-големите банки в Европа да стъпи на нашия пазар и успешно да развива бизнеса си ​тук ​близо  две десетилетия. Той е човекът​,​ който ​дълги​ години ​ангажирано и всеотдайно ​утвърждава поверените му кредитни институции. Положи успешното начало на дейността на "Сосиете Женерал" у нас, има своя принос в развитието на Насърчителна банка, която сега е позната като Българска банка за развитие и в момента управлява успешно Общинска банка, като я налага като стабилен финансов партньор на общините, независимо от многобройните политически и корпоративни атаки, на които тази кредитна институция е подлагана през годините.

За цялостния му принос за банковата система и ​за разумното управление на предизвикателствата на пазарния риск в. "БАНКЕРЪ" връчи  на изпълнителния директор на "Общинска банка" Сашо Чакалски своя ​"Специален ​приз​". Той представлява огромно сърце - като признанието за успехите на Чакалски, и тежък като бремето, което всеки един отдаден на работата си мениджър трябва да носи. Статуетката, изобразяваща лъвско сърце, му бе връчена от  изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, който подчерта стратегическото значение на банките за развитието на икономиката.

"Банкирането и инвестирането са сложна задача. Тук правилно е подчертано, че банкерът трябва да съчетава в себе си качеството на дипломата, на добрия продавач и на добрия консултант, а много други умения. Ако банкирането е кръвоносната система на икономиката,  съчетано с инвестициите, то е цялата сърдечносъдова система на съвременното пазарно стопанство. Затова поздравявам г-н Чакалски с наградата. Това голямо сърце трябва да бие в ритъма на банкирането и инвестирането", заключи председателят на БАИ Стамен Янев.

В отговор Чакалски подчерта, че наградата  е признание не само за него, но и за всички негови колеги в банките, в които е работил през изминалите двадесет години.

"Тази награда е много ценна за мен, защото ми се дава от хора, за които се знае, че са най-информираните в България за това кой кой е в  в българската банкова система. Преди 20 години, когато се върнах в България, не предполагах, че ще остана в страната толкова време, но сега не съжалявам, че това се случи. Защото живяхме в много интересни времена за финансово-кредитната система. Тази награда обаче е и за всички колеги, с които работихме в "Сосиете Женерал" в България, с които подготвихме покупката на "Експресбанк" и с които след това  управлявахме Българска банка за развитие, и накрая - за колегите, с които направихме това, което е Общинска банка в момента", подчерта изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски.

Официалната церемония бе само част от събитието на в. "БАНКЕРЪ". Както винаги, досега то бе елегантен повод за присъстващите банкери, политици и бизнесмени по традиция да обсъдят спокойно и непринудено, без натиска на камери и микрофони икономическата конюнктура и перспективите за развитието на страната. И за всички бе ясно, че предизвикателствата през 2018-а няма да са по-малки от тези, които преживяхме  през отиващата си година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във