Банкеръ Daily

Финансов дневник

Венецуела премахва ДДС върху лекарства и храни

Венецуела вече няма да облага с ДДС храните и лекарствата, обяви министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес.

"Ще бъде премахнат ДДС върху всички стоки за масово потребление, например храните, лекарствата и стоките за селското стопанство“, съобщи ТАСС.

За всички останали стоки обаче ставката ще бъде увеличена с 4 на сто - от 12 на 16 процента. 

От септември в страната ще действа система, включваща преки субсидии за бензина. Президентът Николас Мадуро обяви, че бензинът във Венецуела ще се продава вече по пазарни цени, за да бъде спряна контрабандата на гориво за Колумбия. Венецуелският бензин в момента се смята едва ли не за най-евтиния в света.

На 20 август властите на страната ще деноминират националната валута, като премахнат пет нули от банкнотите. Валутата ще бъде обвързана с националната криптомонета - петро. Стойността на едно петро е приравнена към цената на един барел петрол, добиван във Венецуела.

Според прогнозите на Международния валутен фонд хиперинфлацията във Венецуела за тази година може да достигне 1 000 000 процента.

В страната има недостиг на хранителни продукти, медикаменти и други основни продукти.

Междувременно Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре наплива от венецуелци, бягащи от икономическата и политическата криза в страната. Над един милион мигрираха към Колумбия от началото на 2017 г., съобщи през юни правителството в Богота.

Половин милион венецуелци има в Еквадор, повечето от които са дошли от Колумбия, като част от тях продължават пътя си към Перу и дори Чили.

В Коста Рика протест срещу мигрантите от Венецуела прерасна в насилие, като се наложи полицията да се намеси. В сблъсъците в парк в центъра на столицата Сан Хосе пострадаха леко няколко души.

В Бразилия бяха нападнати два лагера на мигранти от Венецуела в град Пакарайма, намиращ се в граничен за двете държави щат. Местните нападатели опожариха и отчасти разрушиха лагерите, пострадали са трима бразилци. До напрежението се стигнало, след като местен жител казал, че е бил нападнат. В негова защита се събра протестен митинг със скандирания срещу имигрантите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във