Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Великолепната седморка с над 100 млн. лв. печалба

Седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 г. с печалба от над 100 млн. лв., става ясно от данни на Българска народна банка. Според надзорните данни на Централната банка като цяло банковата система е приключила годината с печалба от 1.678 млрд. лева. Великолепната седморка държи над 83% от банковата печалба за последните 12 месеца.

Кои са най-печелившите банки у нас?

Начело за 2018 г. е "Уникредит Булбанк". Най-голямата банка в страната  приключи  годината  на плюс от 430 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 297 млн. лв. за предната година .

Втората позиция е за "Банка ДСК", която реализира 226.9 млн. лв. печалба срещу 254 млн. лв.  преди година. Годината бе успешна за банката, тъй като придоби "Сосиете Женерал Експресбанк"  и след окончателното вливане ще има шанс да се превърне в кредиторка номер 1 у нас.

Третата най-печеливша банка в България, по данни за 2018 г., е Обединена българска банка. Тя също бе част от  сделка и  в резултат от придобиването на ОББ от страна на KBC, която дотогава притежаваше СИБАНК, у нас се формира нова институция. Днес това е и третата по размер на активите банка у нас, изпреварена само от "Уникредит Булбанк" и "Банка ДСК".

Топ 5 на най-печелившите банки у нас се допълва от Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Пощенска банка също осъществи сделка през 2018 г., след като успя да придобие "Пиреос Банк" и завърши годината на плюс от 167 млн. лева. От своя страна  Fibank успя да увеличи печалбата си от 85 млн. лв. през 2017 г. на 156.6 млн. лв. за 2018 година. Ръстът се отрази на котировките на акциите й, търгувани на Българска фондова борса, като вчера те поскъпнаха с близо 10 процента.

С по над 100 млн. лв. печалба за изминалата година са още Райфайзенбанк и "Сосиете Женерал Експресбанк", отчели респ. 132 и 109 млн. лв. положителни финансови резултати.

Топ 10 на най-печелившите банки се допълват от "БНП Париба Пърсънъл Файненс", от Българска банка за развитие и "Прокредит Банк". Общо 17 от 25-те банки приключиха 2018 г. с печалба за над 10 млн. лева.

На минус са едва три от банките у нас - "Токуда банк" обяви загуба от 261 хил. лв., докато "ИНГ Банк" и "БНП Париба" - клон София, имат отрицателни финансови резултати от 656 хил. и 2.9 млн. лева.

Сериозно окрупняване и разместване в  подреждането  на най-големите банки в страната предстои през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във