Банкеръ Daily

Финансов дневник

Великобритания първа в ЕС емитира облигации в юани

За това немислимо доскоро събитие, съобщава вестник The Business Times. Британското правителство е продало облигации на обща сума 3 млрд. юана, което - по днешен курс, е равно на 300 млн. паунда или на 480 млн. щатски долара. Падежът на емисията е след три години, лихвеният купон е шестмесечен. Привлечените средства ще се използват за финансиране на валутните резерви на Съединеното кралство.

„В момента Великобритания поддържа валутните си резерви в американски и канадски долари, както и в евро и в японски йени. Емисията на облигации в китайска валута е доказателство за високия потенциал на юаните като резервна валута“, се отбелязва още в официално изявление на британската хазна.

Според английското правителство, емитирането на деноминирани в юани облигации ще помогне на Великобритания и на британския бизнес да установят още по-тесни стопански контакти с Пекин и същевременно ще се затвърди статутът на Лондон като глобален финансов център.

„Необходимо ни е да привлечем повече китайски инвестиции на Острова, както и да се заемем с разширяване на износа към бързоразвиващите се икономики като Китай. Затова трябва да се убедим, че китайската валута се използва и в нашата страна. Това ще бъде добре както за Великобритания, така и за Китай“,  заявил министърът на финансите на Англия Джордж Осбърн.

Освен това International Business Times съобщава, че след емитирането на британски облигации в юани, курсът на китайската валута е достигнал своя максимум за последните седем месеца на пазарите по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във