Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Вече напомпахме 2 млрд. лв. излишък

"Излишъкът в бюджета е малко над 2 млрд. лева. Това да го чуят  тези, които казаха, че сме вкарали в дългове  държавата и следващите поколения, а е точно обратното", каза премиерът Бойко Борисов.

Той заяви, че приходните агенции работят добре, бюджетният излишък е показателен  и годината - с направените разходи, ще може да бъде завършена добре, а  според  данните към полугодието има възможност за преизпълнение на приходния план. Службите се справят  с корупцията и контрабандата, изтъкна още премиерът. По думите му това намира материален израз в приходите в бюджета.
По данни на заместник-министъра на финансите Росица Велкова излишъкът в бюджета с натрупване към края на юли 2.023 млрд. лева, а за юли - 309.9 млн. лева.
 "Знаете, преди година и нещо, като поехме управлението, имаше 3.7 дефицит, маса плащания без обезпечения и рекорден нисък външен дълг от 24%", заяви премиерът.

Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите - с 2 млрд. лв. - приходи, отчитат експертите от  финансовото  министерство. Разходите за първото полугодие са 20.5 млрд. лева. За сравнение, разходите за същия период на 2017 г. бяха в размер на 18 млрд. лева. Увеличените разходи се дължат на по-високия размер на здравноосигурителните и социалните плащания и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври, както и новото увеличение на пенсиите от юли 2018 година.

Ако се върнем малко назад, ще видим, че 2017 г. е приключила с бюджетен излишък от близо 800 млн. лева. До ноември миналата година обаче излишъкът беше значително по-голям - около 2.4 млрд. лв., за което неколкократно писахме.  Въпреки запазването на положителния резултат прави впечатление резкият пик на разходите през декември миналата година. Оказва се, че тогава  министрите са харчили с двойно по-висока скорост в сравнение с предните месеци и това се случи за поредна година. Декемврийското изпразване на бюджета е равно на 15% от общите разходи за годината, което е два пъти повече от обичайните 7-8% на месец през януари-ноември, потвърди специално за "БАНКЕРЪ" Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Тя нарече това "Овчарският скок" на разходите на финала на годината.

"Прегледът на допълнителните бюджетни харчове навежда на мисълта, че са  дадени пари  на всеки, който е поискал. Въпреки това правителство или не пожела,  или не успя да похарчи целия излишък, коментира Николова. Тя посочва още, че от съобщенията на МС невинаги се разбира кой разход е одобрен  в рамките на планирания бюджет  и кой е извънреден, т.е. за сметка на излишъка.

"За поредна година станахме свидетели на абсолютно непрозрачно харчене на излишъка от Министерския съвет  без гласуване на промяна в Закона за бюджета от парламента и без ясен разчет откъде се вземат допълнителните разходи. А всяка по-сериозна промяна на бюджетните параметри без санкцията на парламента е грубо погазване на Закона за публичните финанси."

Практиката годишният бюджет, гласуван от Народното събрание, да се прекроява непрекъснато с решения на Министерския съвет отдавна се е наложила в България. Сметната палата неведнъж е критикувала изпълнителната власт за тази липса на фискална дисциплина. Но последствия и наказани няма и бюджетните своеволия продължават. Това е крайният резултат от подобно безотговорно финансово поведение. Като помпаш още един - втори, правителствен бюджет  чрез икономии от капиталови разходи и подценени приходи,  и разпределяш събраното зад гърба на парламента - много ръчички ще посягат към него. Затворен кръг...

Facebook logo
Бъдете с нас и във