Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вдигането на заплати не е като да вдигаш тостове!

Няколко дни остават до заветния миг - партиите на протеста взимат властта, правят крачка назад - в името на парламентарния девиз "Съединението прави силата", "признават" някои икономически заслуги на ГЕРБ и лично на лидера й Бойко Борисов, и... дружно изстрелват българските заплати в  европейските висини.

Изглежда невероятно, но увеличаването на заплатите е единствената тема, по която всички са готови да маршируват в единен строй - рамо до рамо, пагон до пагон. 

А някой знае ли защо е така? В България има 2 млн. пенсионери и 2.7 млн. хора на заплата - около 2 милиона в частния бизнес и близо 700 000 около държавната софра. Така че усещането, че те благославят два милиона българи, задето си им дал по 50 лв. отгоре, е прекрасно. А усещането песни за теб да пеят почти три милиона, защото всеки месец им даваш по 200-300 лева отгоре?

Неземно е! Ама с едно наум. Да, за пенсиите може да се каже, че ти ги даваш. Ама със заплатите работата е много по-усукана и деликатна. По две причини.

Едната причина е заровена в дебелите книги. Още Маркс беше заложил на заплатата, но предупреждаваше, че темпът на ръста й не може да изпреварва производителността на труда. И беше пратил Енгелс да работи във фабриката на баща си, за да го издържа. Оттогава знам, че парите първо се произвеждат, после се събират и чак накрая се преразпределят.

Другата причина е позната като бизнесаксиомата: "Няма изваждане без прибиране". 

В случая - как така една партия ще се ангажира с вдигането на пенсии и заплати, без да казва нищо за модернизация на икономиката, за технологични пробиви или за инвестиционна инвазия у нас?

Не знаете как ли? Ами има Азиатски и Келтски тигър. Назубрете техните уроци!

Южна Корея - 11-та икономика в света. Средната заплата е 3000 долара на месец, просто там няма бедни.

Средната продължителност на живота е 82 години, а смъртността сред кърмачета е най-ниската в света.

Топ световен доставчик на високи технологии. Всеки трети кораб в света се произвежда в Южна Корея, да не говорим за коли, смартфони и телевизори.

Населението е едно от най-образованите и конкурентноспособни в света. Училищата са трети в света по качество на образованието, а държавните инвестиции в науката са по-големи, отколкото са в Япония и САЩ.

Болниците са трети в света по качество на медицинските услуги, а армията е пета по власт и ефективност.

И всичко това се "случи" на малка територия, без петрол, газ и ценни метали в недрата. В рамките само на две поколения, под злокобния поглед на севернокорейските диктатори, притежаващи най-голямата армия в света - общо 9.495 милиона души.

Ами Келтския тигър, по-известен като Република Ирландия?

В периода на бърз икономически растеж - 1990-2001 г., ръстът на икономиката е 5-6% годишно.

Корпоративното данъчно облагане от 10-12.5% е толкова ниско, че наистина е изгодно и за двете страни: бизнесът си плаща доброволно и с удоволствие, а на държавата не й се налага да се държи като лондонски рекетьор.

Държавната намеса в икономиката е уникално деликатна, но ако стъпиш накриво и те хванат в крачка - жална ти майка. Европейските пари се изразходват само по предназначение, а голямото доказателство е... безплатното университетско образование. И трайното присъствие на цяло съзвездие от високотехнологични гиганти - Dell, Intel, Gateway, Google, Abbott Laboratories, Bell Labs (за ключово поделение на телекомуникационния US-гигант AT&T става въпрос). 

Това е рецептата, по която Република Ирландия се прероди от най-бедното западноевропейско джудже в благоденстващ европейски исполин. Рецепта, "открадната" от Южна Корея: управляващото малцинство прави реформи в името на управляваното мнозинство.

Също като при футбола - проста работа за умни хора.

И, ако някой ще се информира по въпроса от Уикипедия, да чете руския вариант. Пишете в търсачката "зарплата" и хоп - веднага се разбира за какво става дума: абревиатура от думите ЗАРаботная и ПЛАТА, което означава отплата за труда на работника, възнаграждение за труд или за участие в работа.

Докато в българския вариант понятието "заплата" си е обяснено... по нашенски: определено парично възнаграждение на служител или работник, редовно изплащано в установени интервали от време.

Докато е така, те винаги ще ни вдигат заплатите предизборно, а ние винаги след това ще вдигаме... тостове по техен адрес, до девето коляно!

Facebook logo
Бъдете с нас и във