Банкеръ Daily

Финансов дневник

Василев иска край на харченето с правителствени постановления

Служебният финансов министър Асен Василев призова да се сложи край на харченето на бюджетни средства с правителствени постановления. 

Според министъра е необходим по-ефективен контрол на харченето на публични средства и за събиране на данъците. Целта на осветляването на капиталовите разходи е да се осмислят приоритетите на държавата в разходната политика и за в бъдеще те да се случат чрез обществен дебат. Трябва да е ясно и с какви практики в общественото възлагане се правят разходите.

"Дебатът за новия бюджет трябва да се състои и чрез преглед на всички тези скрити договори, задължаващи държавния бюджет за бъдещи разходи“, смята финансовият министър.

Той е категоричен, че досегашната практика на държавно финансиране с постановления на Министерския съвет на принципа „Да се даде!“ трябва да се спре веднага.

"Различният подход към капиталовите разходи на държавата трябва да е чрез дискусия на експертно ниво, да се подготви списък от проекти, те да бъдат публично представени, да се обсъдят и да бъдат одобрени от Народното събрание, а не както е било досега – на тъмно и без яснота за финансирането на проектите", посочи Василев. 

По думите му, този нов подход трябва да се приложи и в работата по капиталовото бюджетиране на големите държавни предприятия, защото техните разходи трябва също да подлежат на държавна преценка.

По-рано служебният финансов министър съобщи, че АПИ е разходвала 2.5 млрд. лв. над бюджета си без поръчки, за което ще бъде сезирана прокуратурата.

Министърът подробно обясни механизма за непрозрачното „ин хаус“ разходване на публични средства от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – прави се доклад към Управителния съвет за супер спешен ремонт или строителство на конкретен обект. След това този разход се одобрява, като се посочва необходимите средства да бъдат осигурени от държавния бюджет. Към строителите не достига този доклад, в който се казва, че към момента АПИ не разполага с този финансов ресурс, казва им се „Стройте!“. Това се прави без оглед дали бюджетът има заделени тези финансови средства, дали законът за бюджета за годината позволява тези разходи, обоснован ли е този разход. По този начин АПИ задължава държавата непрекъснато през последните години, като само за първите четири месеца на тази година са направени възлагания за 2,9 млрд. лв., при годишен бюджет на АПИ от 382 млн. лв.

„Това не е просто пример за липса на контрол, това е престъпление. Говорили сме с ръководството на МРРБ тази практика да бъде дадена на прокуратурата“, заяви служебният министър на финансите Асен Василев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във