Банкеръ Daily

Финансов дневник

Васил Велев определи като национален приоритет влизането ни в чакалнята на еврозоната

Влизането на България в чакалнята на еврозоната е национален приоритет, който ще подобри бизнес средата и ще ускори икономическия растеж, заяви пред националното радио председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Нашата позиция е ускорено включване в чакалнята ЕРМ2. Самото влизане в нея ще подобрява конкурентната позиция на страната. Моментът, в който да се излезе от чакалнята и да се влезе в еврозоната, е важен, но той е втора стъпка, която има време да бъде обсъждана кога точно да бъде извършена. Важно е обаче да се влезе в чакалнята, за да се извлекат предимствата от тази макроикономическа стабилност, от ограниченията, които налага валутният борд", заяви той.

Според него големият бизнес няма страхове от започналите проверки на прокуратурата на приватизационни сделки. "Това е важна тема, обществото, което не подкрепя предприемачеството при декларирана привързаност към пазарната икономика е обречено на изоставащо развитие. В България продажбите на всички компании, взети заедно, са от порядъка на 300 млрд. лева. Обществените поръчки са 6 млрд. Зависимите от държавата бизнеси са от порядъка на няколко процента…90% от бизнеса у нас е този, който работи на международните пазари, работи по правилата и тези бизнеси заслужават уважение, а не охулване", заключва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във