Банкеръ Daily

Финансов дневник

Васил Божков влиза в битката за "ТБ Виктория"

Синдиците на Корпоративна търговска банка публикуваха на 24 юли имената на инвеститорите проявили интерес към закупуването на "ТБ Виктория". Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД , който е собственост на КТБ изтече на 21 юли 2017 г. в 14:00 ч. местно време. До тогава са постъпили писма от Инвестбанк АД, Българо-Американска Кредитна Банка АД, Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH - австрийски инвестиционни компании, които в случая действат съвместно и българското дружество "Вабо Интернал" АД.

Първите двама кандидати - Инвстбанк и БАКБ участваха и в предния търг за ТБ Виктория, но тогава офертите им се оказаха по-слаби от тази на "Търговска банка Д". Последната обаче в последствие бе отхвърлена като кандидат от БНБ, защото заяви, че няма да погълне ТБ Виктория, а ще я развива като самостоятелна кредитна институция. В следствие на това тогавашния търг се провали и синдиците на КТБ бяха принудени да обявят нов такъв.

В сегашния търг има двама нови кандидати. Австрийската група е съставена от три инвестиционни дружества, които се занимават с портфейлни инвестиции. От сайтовете им трудно може да се разбере кой стои зад тях и какво е привлякло интереса им в България. В случая не трябва да се забравя, че от зората на демокрацията и пазарната икономика през австрийски компании в българската икономика - в  това число и в банковия сектор, влизаха и излизаха много изнесени от България капитали.

При "Вабо Интернал" АД случаят е най-интересен. Според Търговския регистър това е фирма създадена буквално преди седмици - през юли 2017-а. Нейни акционери са две еднолични дружества с ограничена отговорност - "Вабо 2012" и "Нове Интернал". И на двете дружества собственик е известния бизнесмен Васил Божков. Той е и в съвета на директорите на "Вабо Интернал".

Васил Божков е живата история на българския икономически преход. В обществото е известен с широките си интереси в хазартния бизнес и инфраструктурата, както и с колекционерската си страст. Навремето той бе един от учредителите на групата на едрите индустриалци - Г 13, в която влизаха фигури като Илия Павлов, Велентин Моллов, Емил Кюлев, Георги Агафонов, собствениците на ТУРИСТСПОРТБАНК, на АГРОБИЗНСБАНК и други знакови бизнес фигури на прехода. За разлика от повечето от тях обаче Божков не изгоря в пламъците на финансовата криза през 1996-1997-а. Банката която създаде "Българска Търговска и Индустриална банка", той успя навреме  да продаде на "Мултигруп" на Илия Павлов, който в последствие я вля в своята Кредитна банка, която през 1998-а бе обявена в несъстоятелност.

През 2000-а обаче Йорсет Холдингс (България) ЕООД, която бе собственост на едноименна лихтенщайнска компания купи активите на фалиралата Първа частна банка. Купи ги на търг, на който успя да надвие българската държава, като предложи да разпредели между кредиторите на ПЧБ около 15 млн. лева. Още тогава се заговори, че зад този купувач стои Васил Божков.Тези подозрения се появиха, когато се разбра, че в началото на юни 2000 г. Занзи холдингс - кипърска офшорка, която е акционер в няколко дружества на "Нове холдинг" на Васил Божков, е предоставила гаранция от 5 млн. г. марки в БУЛБАНК, като едно от обезпеченията срещу които банката отпусна кредит от 15 млн. лв. на Йорсет Холдингс (България) ЕООД за покупката на ПЧБ.

След сделката за ПЧБ Божков не се намесвал с опити за инвестиции в банковия сектор. До сега. Въпросът е дали той наистина иска да се върне като играч във финансово-кредитната система или играе за интереса на някой друг инвеститор - т. нар. фондиране, който за момента иска да остане в сянка.

Както и да се развие сегашния търг за "ТБ Виктория", трябва да се има предвид, че банката може да купи онзи инвеститор който не само даде най-добрата оферта, но и получи одобрението на БНБ. Това става ясно и от съобщението на синдиците на КТБ в което се казва: " Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, вкл. съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българска народна банка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във