Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вашингтон с нов план за глобален корпоративен данък

Администрацията на американския президент Джо Байдън предлага нов модел за данъчно облагане на мултинационалните корпорации. Той изисква от световните конгломерати да плащат налози на националните правителства въз основа на техните продажби във всяка държава.

В документи, изпратени до 135 държави, договарящи международното облагане в ОИСР в Париж, получени от репортери на "Файненшъл таймс" на 7 април, американското финансово министерство предлага решение, което да важи за глобалните печалби на най-големите компании, включително на щатските технологични гиганти, независимо от физическото им присъствие в дадена държава. Целта на плана е да се катализират преговорите в ОИСР с обещание за по-стабилна интернационална данъчна система, която да спре мултиплицирането на националните дигитални налози и да разбие схемата на укриване на данъци и за прехвърляне на печалби в по-благоприятни юрисдикции. 

Американският жест, направен в седмицата на пролетните съвещания на МВФ и на Световната банка, се появява след призива на Белия дом за повишение на щатските корпоративни налози с около 2.5 трлн. щ. долара през следващите 15 години. С тях трябва да се платят инвестициите за над 2 трлн. долара за инфраструктура, чиста енергия и производство. 

След почти едно десетилетие на дискусии и пререкания, данъчните преговори на ОИСР бяха разделени на две части. Първият стълб е предназначен за създаване на нов режим за данъчно облагане на най-големите мултинационални корпорации. Вторият трябва да реши проблема с глобалната минимална данъчна ставка, която Вашингтон очаква да е 21 процента.  

Споразумение в ОИСР ще позволи на администрацията на Байдън да повиши корпоративните налози на американските компании без да се страхува, че ще бъде подбит от други страни, защото ще включва и широко приложима глобална минимална данъчна ставка. 

Американското предложение е разработено от екипа на щатския финансов министър Джанет Йелън, за да отговори на фундаменталните възражения на САЩ и на други водещи икономики срещу съществуващата интернационална корпоративна данъчна система. Вашингтон е най-заинтересован да си гарантира глобален минимален ефективен корпоративен данък, защото наличието му ще прекрати прехвърлянето на печалбите от централните офиси на най-едрите глобални компании на други места по света. Той ще премахне предимствата на данъчните убежища и на държавите с ниски налози, като Ирландия, които привличат бизнес просто заради ниските данъчни ставки. Ако те все пак продължават с тази политика на ниски налози, Америка и другите държави ще могат да получат разликата до глобалната минимална ставка.

Предложенията ще дадат също право на всички държави да облагат елемент от глобалните печалби, генерирани от най-големите мултинационални корпорации, базиран на продажбите на територията им. Така гражданите ще бъдат убедени, че най-едрите бизнесакули няма да работят в страните им без да плащат налози. Порцията от глобалните печалби, която ще бъде разпределена по света обаче, е твърде малка и вероятно ще разочарова пропагандаторите, които искат да прехвърлят цялата интернационална корпоративна данъчна система на глобална база. 

Ако планът на Вашингтон се приеме, другите държави ще могат да увеличат приходите си от щатските технологични гиганти и от други мултинационални играчи, които работят в юрисдикциите им, но плащат малки корпоративни налози. 

Американските предложения получиха на 8 април силната подкрепа на италианския премиер Марио Драги, който тази година е председател и на Г-20. Драги обяви, че застава "изцяло зад призива на САЩ за минимален корпоративен данък". 

Ирландия, която има корпоративна данъчна ставка от 12.5% и е една от най-облагодетелстваните юрисдикции от мултинационалните техники за прехвърляне на печалби, отказа да коментира американския план. Ирландският финансов министър обаче каза, че "участва конструктивно в дискусиите и ще обмисли всички предложения, отбелязвайки предпазливо, че обсъжането на тези въпроси на политическо ниво все още не се е състояло с всичките 139 държави, участващи в процеса".  

Преговорите за международно данъчно облагане се точат от години в ОИСР заради възраженията на американците на опитите на други държави да приемат предложения, дискриминиращи американските мултинационални групи, най-вече технологичните им гиганти.

Администрацията на бившия щатски президент Доналд Тръмп настояваше за клауза "спасително пристанище", която да направи плащането на данъци на щатските технологични групи доброволно.

След като през тази година влезе в Белия дом, Байдън се отказа от това искане и през тази седмица предложи ново решение. Американското министерство на финансите предлага различна формула, в която само много големи и много печеливши глобални корпорации ще бъдат облагани по новите правила, независимо от сектора, в който работят и въз основа на равнището на приходите и на печалбите. Което, вероятно, ще обхване около 100 компании. Предложенията са споделени с ОИСР, която е домакин на преговорите, и се опитва да посредничи за съгласието на държавите, за да има глобална сделка до лятото. 

Шефът на данъчната администрация на ОИСР - Паскал Сйнт-Аман - приветства американския план. Той посочи, че мирът е по-важен от всичко и схемата ще стабилизира интернационалната корпоративна данъчна система в следпандемичната среда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във