Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вашингтон продължава със стимулите

Белият дом е готов да финансира директно американците, подкрепяйки предложението на сенаторите републиканци Мит Ромни и Том Котън - коренно различен подход в сравнение с мероприятията след финансовата криза от 2008-а когато банките и автомобилните компании получиха лъвския пай от спасителните фондове. Министърът на финансите на САЩ Стийвън Мнучин заяви, че администрацията дискутира с Конгреса изпращането на чекове на хората през следващите две седмици, за да се смекчи икономическия удар от пандемията. На брифинга за журналисти на 17 март Мнучин допълни, че президентът Донълд Тръмп го е инструктирал да "направи това точно сега".

Смяната на приоритетите е наложена от бързото разпространение на COVID-19 на американска земя и поставянето на все повече населени места и щати под карантина. Първоначалният замисъл на правителството беше да се намалят данъците върху доходите, но ефектът от тази мярка ще достигне до хората след месеци. Докато директните плащания са бърз и ефективен начин за помощ в момента когато цели промишлени сектори спират работа и все повече американци губят работните си места. 

Конгресът е склонен да подкрепи идеята за директните плащания. Още през миналата седмица група сенатори демократи под ръководството на Майкъл Бенет от Клорадо, Кори Букър от Ню Джърси и Шеръд Браун от Охайо, предложиха да се приеме закон за превеждането на по 4500 щ. долара на почти всеки възрастен и дете в САЩ през тази година като част от правителствената програма за подкрепа на доходите и за преодоляване на икономическия спад, причинен от коронавируса.    

Мнучин съобщи също, че Тръмп е поискал да се отложат за 90 дни данъчните плащания без никакви допълнителни комисионни и наказателни лихви. На физическите лица е разрешено да отсрочат вноските на суми до 1 млн. щ. долара, а на корпорациите - до 10 млн. долара. Което ще инжектира 300 млрд. долара в щатската икономика. Онези пък, които могат да внесат данъците си в момента, да го направят, защото на много от тях преведените суми ще бъдат възстановени частично или напълно

От своя страна, президентът Тръмп съобщи на пресконференция на 17 март, че администрацията разширява обхвата на безплатно тестваните за вируса лица и ще поиска от Конгреса да налее общо 850 млрд. щ. долара под формата на допълнителни стимули в стопанството. Защото, както подчерта Тръмп, "в момента най-важната задача е да се избавим от вируса и след като той бъде победен, нещата отново ще тръгнат нагоре". 

Белият дом подкрепя и искането на американските авиокомпании за финансиране в размер на 50 млрд. щ. долара под формата на кредитни гаранции, данъчни облекчения и безвъзмездна помощ. В тази сума не са включени поисканите от летищата в страната 10 млрд. долара, нито необявената сума, която "Боинг" договаря за себе си и за доставчиците си. Обмислят се и начини за подкрепа на сектора на туристическите пътувания с кораби. 

На пресконференцията на 17 март Тръмп обеща "100% подкрепа за авиокомпаниите". Мнучин, от своя страна, добави, че това няма да е държавна спасителна акция, защото, "ако се осигури ликвидност на добрия бизнес в рамките на три до шест месеца срещу гаранции, това не е безвъзмездна помощ".  

Действията на Белия дом бяха оповестени часове след като Федералният резерв обеща да поддържа потока от заеми към домакинствата и бизнеса като започне да купува търговски книжа - краткосрочни записи на заповед, полици и акредитиви, които компаниите използват, за да финансират дейността си. За да влезе в действие, програмата трябва да бъде одобрена от Мнучин, чието ведомство ще предостави на централната банка кредитна защита в размер на 10 млрд. щ. долара от Валутния стабилизационен фонд на финансовото министерство. 

В специално извление Федералният резерв посочи, че "пазарът на търговски книжа финансира директно широк диапазон от икономическата активност" и допълни, че осигурява "заеми и финансиране на задълженията за коли и ипотеки, както и средства за посрещане на оперативните нужди на множество фирми".   

Facebook logo
Бъдете с нас и във