Банкеръ Daily

Финансов дневник

Вашингтон губи по 1 трлн. долара годишно от данъчни измами

Американската администрация губи по около 1 трлн. щ. долара годишно от неплатени данъци, заяви шефът на американската агенция за приходите (IRS) Чарлз Ретинг по време на изслушване пред финансовата комисия на Сената на 13 април. Той подчерта още, че службата му няма достатъчно ресурси, за да проверяват всички данъчни измами и да залавя субектите, заобиколили законите.

Ретинг информира законодателите, че данъчната дупка - разликата между законово дължимите налози и реално събраните данъчни приходи - се е разширила значително над последните официални оценки на приходната агенция. Те са, че средно по 441 млрд. щ. долара годишно не са били изплатени от 2011-а до 2013-а. Разликата е резултат от декларирани по-ниски от действителните приходи, от внесени по-малки или укрити налози и от надценени данъчни отстъпки като удръжки и кредити. По-голямата част от тази сума е резултат от укриване на данъци от заможните и едрите корпорации. 

Господин Ретинг отдава разширяващата се данъчна дупка на новите източници на доходи, които лесно могат да бъдат укрити. Най-важният е секторът за търговия на криптовалути, чиято пазарна оценка нарасна до 2 трлн. щ. долара и който остава слабо регулиран и дава широки възможности да не се декларират данъци. Другите са растящите приходи, реализирани зад граница и данъчните нарушения, при които доходи от бизнес са представяни като персонални.  

Ретинг призна, че агенцията му е "обезоръжена" от все по-интелигентните схеми за заобикаляне на данъчните закони. А годините на бюджетни съкращения са редуцирала персонала с около 17 хил. служители през последното десетилетие. Той призова законодателите да осигурят "стабилно, навременно, адекватно и многогодишно финансиране".

Президентът Джо Байдън е поискал в проекто-бюджета за фискалната 2022-а увеличение на бюджета на IRS с около 1.3 млрд. щ. долара или с 10.4% над сегашното равнище. В предлаганото финансиране от 13.2 млрд. долара са заложени допълнителни 900 млн. долара за засилване на данъчните проверки, особено на облагаемите приходи на богати индивиди и компании, и за подобряване на обслужването на потребителите през следващата фискална година, която започва на 1 октомври. 

Американското министерство на финансите пък превърна премахването на данъчната дупка в главен приоритет и нае на работа Наташа Сейрин - икономист от Wharton School, която е експерт по въпроса. 

Едно от предложенията на Ретинг към сенаторите е да се уловят повече невнесени приходи. Това може да стане със законодателство, изискващо да се декларират транзакциите с Bitcoin, подобно на сделките с ценни книжа, които се обявяват в 1099 форми. Така приходната агенция би могла да обложи капиталовите печалби в слабо регулираните инвестиции в криптовалути. 

Шефът на IRS каза също, че агенцията е готова да открие на 1 юли портал. В него ще се регистрират американците с ниски доходи, за да получават месечни плащания по разширения план за "Детския данъчен кредит", включен в противопандемичния пакет на Байдън за 1.9 трлн. щ. долара. Този план предвижда в продължение на шест месеца да се превеждат по 3600 долара за деца под шестгодишна възраст и по 3000 долара за подрастващи от шест до 17 години. Агенцията пък ще се превърне за първи път в администратор на обезщетения.

Ретинг е пресметнал, че новата система за месечни плащания, която е временна, ще струва около 391 млн. долара и за нея трябва да бъдат наети на работа между 300 и 500 души, включително персонал за телефонни услуги и разследващи измами. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във