Банкеръ Daily

Финансов дневник

Варна е с рекорден бюджет, и то без увеличение на местните данъци и такси

През тази година Варна ще работи с бюджет от 556.7 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на общината. Финансовата рамка е с 64.63 млн. лева по-висока от 2020-а. Има увеличение на средствата за всички дейности, които са важни за варненци - социални дейности, образование, здравеопазване, отбелязва кметът Иван Портних.

Бюджетът е рекорден, и то без да бъдат увеличавани местните данъци и такси. Той отново е втори по размер в страната след този на София.  Прогнозните приходи по бюджета на общината са в размер на 488.07 млн. лева. От тях 279.1 млн. лева, или с 65 млн. лева повече спрямо 2020 г., са за местни дейности. Останалите близо 209 млн. лева са за делегирани от държавата дейности. Още 68.63 млн. лева ще бъдат осигурени по европейски проекти и програми.

Приоритети в тазгодишния бюджет са: утвърждаване на Варна като Град на знанието, икономическо развитие и подобряване на градската среда. Същевременно бюджет 2021 остава фокусиран към гражданите и бизнеса, засегнати от COVID-пандемията, което го характеризира и като антикризисен.

Капиталовата програма е за 182 млн. лева. От тях 121.4 млн. лева са заделени по бюджета на общината и 60.6 – по оперативни програми и проекти. Макрорамката на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е в размер на 157.3 млн. лева и е увеличена с 58.5 млн. лева спрямо миналата година, отчитат от общината. Инвестиции ще бъдат направени в инфраструктурата във всички квартали на Варна.

Като част от мащабните проекти са и предпроектните проучвания за скоростен екологичен транспорт (леко метро). То ще свързва летището във Варна с жп гарата, а отклоненията му трябва да стигнат до курортите „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“. 

В сферата на екологията са предвидени над 5 млн. лева за озеленяване и още 3.2 млн. лева – за  осветление.

За здравеопазване в общинския бюджет тази година са заложени 26.3 млн. лева. Средствата са с 2.6 млн. лева повече спрямо първоначалната рамка за миналата година. 

Проектобюджетът за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ е в размер на 19.8 лева. От тях 1 млн. лева са за финансиране на проектите по фонд „Култура“. Община Варна ще продължи да работи върху естетизацията на градската среда в кварталите и възстановяването на културно-историческата памет чрез поставяне на паметни знаци на бележити личности. И тази година Варна ще бъде домакин на редица международни и национални фестивали.

В условията на световна пандемия Община Варна остава финансово стабилна. Доказателство за това е и фактът, че през 2020 г. бе потвърден кредитният рейтинг на общината - със стабилна перспектива, заяви кметът Иван Портних. 

 

Ва̀рна 

е най-големият град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро, и е административен център на едноименните община и област. Населението на града е около 336 216 души, което поставя Варна на трето място в България (след София и Пловдив). Варна е известна като "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

Като източната врата на Европейския съюз, градът е важен транспортно-логистичен център между Европа и Азия, и своеобразен мост за сътрудничество и развитие на търговски, транспортни и културни взаимоотношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във