Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Varengold Bank започна работа в България

Германската Varengold Bank стартира бизнеса си в България, като откри официално своя офис в София на 22 ноември. С разширяване на дейността си у нас  банката цели да подкрепя нови компании и бизнес модели, предоставящи иновативни финансови решения. По оценка на мениджмънта на Varengold Bank България има добър икономически потенциал и предлага добра бизнес среда, а София се стреми да е водещ център за развитие на модерни технологии.  

"Новото банкиране изисква едновременно стриктно спазване на регулациите и солидна капиталова база - характерни за банките условия, и в същото време гъвкавост, бързина и силен фокус върху нуждите на клиентите - белези на финтех компаниите. Това е основата, върху която градим стратегията и целите си. Изключително сме удовлетворени от първите партньорства, които изградихме в България, и сме убедени, че те са  стъпка към разширяване на бизнеса ни в Югоизточна Европа", обясни решението на банката да отвори офис в София Франк Отен, член на надзорния съвет на Varengold Bank, който има и богат опит в стартиращи индустрии в развиващите се икономики.       

Според Varengold Bank ръстът на икономиката и наличието на много и с голям потенциал технологични компании в България правят страната подходяща за основен център на банката при разширяването на дейността й в Югоизточна Европа (ЮИЕ). "Виждаме много обещаващи проекти на хоризонта и бихме искали да ги подкрепим", допълни Франк Отен.

Varengold Bank е специализирана в т. нар. Marketplace Banking, което включва финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения - предимно платформи за споделено кредитиране (peer-2-peer lending platforms). "Платформите за споделено кредитиране променят напълно финансовата индустрия и постепенно ще заменят традиционните модели за предоставяне на заемни средства. Те осигуряват по-добри условия на кредитополучателите, подобряват достъпа до финансиране за потребителите и компаниите и улесняват процеса по набиране на капитал. Това е огромна промяна и е добре да участваме активно в нея", обясни мисията на банката Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София.            

По официални данни през 2017 г. през peer-2-peer платформите за кредитиране в Европа е отпуснато финансиране за 3.8 млрд. евро. Очакванията са този обем да се утрои до 2022 г.  заради проникването на технологиите и навлизането на новите регулации, като например PSD 2, които ще улеснят финтех компаниите в привличането на клиенти, търсещи едновременно удобство и сигурност.

"Технологиите променят обществото ни във всяко отношение и финансовият сектор не е изключение. Varengold е млада банка, работи бързо и по модерен начин - и това я прави естествен партньор на финтех индустрията в Европа. През следващите две-три години очакваме силно навлизане на финансовите технологии в световен мащаб,  включително и в Румъния и България. Ние ще подкрепяме тези нови финтех решения с нашите продукти, за да помогнем на техните създатели да разраснат бизнеса си по-мащабно", подчерта Сергей Пантелеев, който има 12-годишен мениджърски опит в най-голямата кредитна институция в България.    

С подкрепата на поделението за търговско финансиране на Varengold в Хамбург  клонът на германската банка в България ще предлага и атрактивни финансови продукти на международни външнотърговски компании. "Готови сме да подкрепим нарастващия обем търговия между България и ЮИЕ, от една страна, и западноевропейските държави, от друга”, обобщи Сергей Пантелеев.  

 


Банката

Varengold е базирана и регулирана в Германия банка, основана първоначално през 1995 г. като дружество за управление на активи, а през 2013 г. получава пълен лиценз за банкова дейност. Централата й е в Хамбург и има офиси в Лондон и София. Varengold е специализирана в т. нар. Marketplace Banking, което се развива все по-динамично в световен мащаб, както и в търговско финансиране. Банката подкрепя финтех компании в Европа, основно платформи за кредитиране, като им помага да разрастват дейността си. Членове на управителния съвет са Бернхард Фурман и Франк Отен, които заедно с международния й мотивиран екип от общо 70 служители непрекъснато полагат усилия за модернизирането на финансовата индустрия. Активите на Varengold Banк към юни 2018 г. достигат 665 млн. евро, а капиталът от първи ред на банката надхвърля 28 млн. евро. Акциите на германската банка се търгуват на фондовата борса във Франкфурт (Deutsche Börse) от 2007 година.      

 

Управителят

Сергей Пантелеев е управител на българския клон на Varengold Bank. Професионалният му път включва водещи позиции в УниКредит Булбанк, където е бил мениджър "Бизнес развитие" и ръководител на отдел "Финансови институции" в дивизия "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране". Той  има повече от дванадесетгодишен опит в различни банкови сектори, като специализира в корпоративно и инвестиционно банкиране и структурирано финансиране, където се занимава с ключови цели по отношение на финансиране, капитал, инвестиции и управление на риска. Неговата квалификация включва международни икономически и банкови степени. Той е магистър по корпоративно и инвестиционно банкиране от университета Бокони в Милано и по икономика от Университета за национално и световно стопанство в София.


Facebook logo
Бъдете с нас и във