Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Varengold Bank отваря клон у нас

Немската банка Varengold Bank заяви намерението си да открие свой клон в България. Плановете на финансовата институция, базирана в Хамбург, са поделението й да заработи у нас през март 2018 година. Дотогава трябва да  приключи  регулаторната процедура по паспортизиране на  услугите й в България. За тази цел трябва да бъде спазена процедурата, предвидена  от Директива 36, а именно: да бъде уведомена германската централна банка, тя да даде разрешение на кредитната институция да изпълни намерението си в България, след което немският регулатор трябва да изпрати нотификация до Българската народна банка. 

"Varengold Bank AG вижда отлична възможност да реализира успешната си бизнес стратегия с нов клон в София. Вярваме, че в комбинация с познанията за местния пазар на партньорите ни в лицето на „Евро-Финанс“ и „Еврохолд“, това ще разкрие пред нас нови добри възможности за бизнес и рентабилни проекти", обясни пред "БАНКЕРЪ" Бернхард Фурман, член на Управителния съвет на от Varengold Bank.

Според намеренията, които е огласила банка Varengold, тя  ще се фокусира в обслужването на бизнес клиенти, в издаването на акредитиви и банкови гаранции. Предвижда се финансовата институция да работи с малки и средни предприятия, а също и с рисков тип клиенти, каквито са например стартиращите компании.

"Клонът ни в България ще участва във финансирането на непрекъснато разрастващия се търговски стокообмен между България и страните от Централна и Източна Европа от една страна, и Германия от друга. Също така, ще оказваме подкрепа на традиционни индустрии и клиенти, с които работим. Присъствието ни в България ще донесе ползи както на бизнес клиентите ни, така и на акционерите на банката", допълни Бернхард Фурман.    

Именно насочеността на немската банка към дребния бизнес се очаква да бъде сред основните й предимства пред конкуренцията. Това е така, защото често дейността на по-големите банки е фокусирана основно към по-мащабните корпоративни клиенти.

Varengold Bank е основана през 1995 г. и през по-голямата част от историята си е инвестиционна банка, докато през 2013 г. получава лиценз за търговска банка. В момента активите на банката възлизат на 500 млн. евро, а персоналът й се състои от 60 души.   

Освен централа в Хамбург финансовата институция разполага с клон в Лондон и с подразделения за банкиране и управление на активи в Хонконг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във