Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ВАЛУТНИЯТ БОРД НЯМА АЛТЕРНАТИВА

Прекалено рано е да се правят прогнози кога България ще се присъедини към еврозоната, като се има предвид двуцифрената инфлация, която проваля тези планове. Това е заявил управителят на БНБ Иван Искров пред участниците в Деня на инвеститорите на ОТП Банк - кредитната институция, която е собственик на Банка ДСК. Събитието се състоя в София на 18 септември (четвъртък).
Опитът от разширението на еврозоната (особено словенският и словашкият) показва, че следваната от нас стратегия вероятно прави постигането на инфлационния критерий по-голямо предизвикателство. От гледна точка на адаптирането на икономиката ни към следващия етап обаче режимът на паричен съвет е най-близък до условията, в които работи една малка страна членка на еврозоната, отбелязал още в изказването си гуверньорът. По неговите думи, каквито и промени и сътресения да има в международната среда, приспособяването на българската икономика ще се осъществява в рамките на съществуващия режим на валутен борд.
Според електронното издание fxstreet.com, което е публикувало новината за Деня на инвеститорите на ОТП Банк, анализаторите твърдят, че едва ли инфлацията в България ще бъде свалена скоро. Особено като се има предвид, че брутният вътрешен продукт на глава от населението на страната е едва 39% от средния за Европа, а ценовите нива са далеч под тези в еврозоната. Според последното проучване на Ройтерс, публикувано през юли, България най-вероятно ще влезе в еврозоната през 2014 година. Медията цитира Искров и финансовия министър Пламен Орешарски - също участник в събитието на унгарците. Двамата са единодушни, че отговорът на болежките на българската икономика и на глобалните финансови трусове е още по-затегнатата фискална политика.
Очакваме известно забавяне в темповете на растеж както в България, така и в ЕС. Като цяло финансовата криза в САЩ обаче няма да повлияе пряко на българската икономика, а прогнозите не са драматични, коментирал още финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във