Банкеръ Daily

Финансов дневник

Валери Симеонов предлага още ограничения за хазартните игри

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов внесе допълнения към промените в Закона за хазарта. Новите му идеи предвиждат забрана за организирането на хазартни игри в жилищни сгради. В режим на етажна собственост ще се изисква нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в тях. Промените са внесени между двете четения на нашумелия му законопроект, чрез който се цели да бъдат отнети лицензите на частните лотарии, които са под контрола на бизнесмена Васил Божков. 

Съвсем скоро частните "игри на късмета" - "Национална лотария" и "Лотария България", може да преустановят дейност. За по-малко от седмица промените в Закона за хазарта, внесени от  лидера на НФСБ преминаха на първо четене през Комисията по бюджет и финанси и през пленарната зала. И в двата случая Валери Симеонов бе подкрепен от коалиционните си партньори от ГЕРБ.

Приетите на първо четене текстове предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз. Това изключва "Национална лотария" и "Лотария България" от бизнеса с лотарийни билети. 

Текстовете задължават в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В поправките на Симеонов е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във