Банкеръ Daily

Финансов дневник

Валентин Михов: Нашата цел в ББР е машината да заработи

Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на ББР.

„Българска банка за развитие“ АД като банка е отпуснала кредити само на 64 клиента в периода 2017-2020 година. Само за първите три месеца на тази година ББР е дала финансиране на 57 микро-, малки и средни фирми. Това са кредити с малък размер, които са напълно в синхрон със закона и мисията на банката. Това обяви Валентин Михов, председател на Надзорния съвет на банката.

Той представи информация за финансовото състояние на банката и уточни, че нетният лихвен доход на ББР е стабилен, а разходите за персонала са намалели с 39% в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Стратегията на ББР продължава да бъде предоставяне на финансиране за малки и средни предприятия, без да влиза в конкуренция с търговските банки в страната. Банката трябва да поема по-голям риск от останалите участници на пазара, но кредитирайки предприятия, които не са трайно затруднени, посочи Михов. В банката продължава голяма трансформация, която включва ориентация към целевите ѝ клиенти и активното им привличане за работа с банката. Заедно с това се работи и за оптимизация, автоматизация и ускоряване на кредитния процес, като целта е машината за достъп на малки и средни предприятия до финансиране чрез ББР да заработи на пълни обороти.

„Българска банка за развитие“ ще достига до бизнеса чрез постоянни директни срещи в цялата страна. През последните месеци екипите й са организирали десетки срещи в редица градове, посочи Михов. Паралелен и облекчаващ комуникацията с банката канал ще бъде новата дигитална платформа на ББР: BDB Business Booster, която съвсем скоро ще бъде представена в цялост. Чрез нея фирмите ще могат да кандидатстват за финансиране изцяло онлайн, без да се налага да посещават лично офиса на банката.

Няма промяна в максималния размер на финансиране на компаниите от 5 млн. лева. „Поискали сме промяна на устава на ББР за изключения при извънредни ситуации, за да можем да защитим интереса на банката и данъкоплатците.“, поясни Михов. Той заяви, че ако анализът, над който работи ББР, предполага промяна в лимита за директни експозиции, такъв ще бъде предложен публично и прозрачно, след открита дискусия за това.

Относно участието на ББР в „Първа инвестиционна банка“, председателят на Надзорния съвет поясни, че загубата от закупените акции е била в размер на 78 млн. лв. към края на 2020-а и допълнително около 5 млн. лв. към края на миналата година. Към 31 март загубата е намаляла с 26 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във