Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В ЗЛАТНАТА СРЕДА СМЕ ПО БАНКОВА НАДЕЖДНОСТ

Българската банкова система се нарежда на 80-о място в класация за стабилност, в която са оценявани кредитните институции на общо 134 страни. Изследването на Световния икономически форум (World Economy Forum) бе публикувано в разгара на финансовата криза, която разтърсва банковите пазари в цял свят.
Първото място е присъдено на Канада, следвана от Швеция, Люксембург и Австралия. Великобритания, която в предишни класации присъстваше сред първите пет държави с най-благонадеждни банкови сектори, сега заема непрестижното 44-о място. Преди нея се нареждат дори страни като Ел Салвадор и Перу. След колапса на някои от най-големите финансови институции на Уолстрийт САЩ бяха поставени на 40-а позиция в изследването на Световния икономически форум. Точно преди тях се нарежда Германия, както и малки държавици като Барбадос, Естония и дори южноафриканската Намибия.
Класацията на форума е разработена на базата на оценки, които мениджъри на водещи финансови институции дават за надеждността на банковите системи в отделните страни. Най-ниската - единица, била присъждана на такива, които не са платежоспособни и се нуждаят от държавна помощ срещу фалит. Най-високата оценка пък била седмица и се поставяла на кредитни институции, които се отличават със здрави и надеждни баланси.
По тази скала канадската банкова система била оценена с 6.8, а шведската, австралийската и датската с 6.7. Резултатът след допитването за кредитните институции във Великобритания бил шестица. С малко по-висока надеждност се отличават САЩ и Германия (6.1). В дъното на класацията останали Алжир с оценка 3.9, Либия с пълна четворка, Киргизстан с 4.1, а с 4.2 е оценена Аржентина.
В изследването на Световния икономически форум е включен преглед и на всички ключови макроикономически индикатори на страните. Като основни предизвикателства пред правенето на бизнес в България са посочени корупцията, бюрокрацията, неефективната работна сила, лошата инфраструктура и инфлацията. Като сравнително по-малки проблеми пък са изтъкнати данъчната политика на страната и неразвитата система на здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във