Банкеръ Daily

Финансов дневник

В защитата на SEB се включиха и милиардерите Валенберг

Централата на SEB в Стокхолм

Фамилия Валенберг, която притежава значителни дялове от корпоративния пейзаж на Швеция, защити банката си (SEB) от обвиненията за пране на пари. За Investor AB - дружеството, чрез което милиардерите инвестират парите си, доказателствата за съучастие на банковата група в престъпната схема, не са достатъчно сериозни, за да разклатят доверието им в институцията. Акциите на SEB, в която фамилия Валенберг има 20% дял, повишиха пазарната си оценка с 3.2% в сутрешната търговия на 27 ноември след заявената подкрепа на авторитетния акционер. Това е индикатор за облекчението на инвеститорите след плъзналите в началото на ноември слухове, че държавният шведски телевизионен канал SVT е поискал обяснения от банката по повод обвиненията за пране на пари. И след като в утрото на 27 ноември журналистите обвиниха директно ръководството на SEB, че не е успяло да предотврати движението на подозрителни средства чрез балтийската мрежа на банката в периода между 2005-а и 2018-а.

В опит да изпревари репортажа на на SVT, скандинавският банков лидер публикува на 27 ноември собствените си числа. От тях се вижда, че общият размер на паричните потоци на лица, които не са жители на Швеция, към Естония е бил 93 млрд. щ. долара за цитирания по-горе период. И грубо една трета от тази сума е окачествена като "слабо прозрачна". Подобни потоци в никакъв случай не могат да се приравнят на пране на пари, въпреки че "в случая е налице увеличен риск от подобна активност", посочват банкерите.

SEB е последната скандинавска банка, обвинена в трансфери на мръсни пари от Русия чрез балтийската си клонова мрежа. Случаят вече нанесе сериозни поражения на "Данске банк" и на "Сведбанк". Срещу двата кредитора се води разследване в САЩ, а акционерите им са заплашени от глоби. 

Обвиненията за пране на пари се оказаха разрушителни за някои от най-големите скандинавски банки. Цените на акциите на "Данске" се стопиха с около 30% през тази година след почти 50-процентен спад през миналата. "Сведбанк" пък загуби грубо 40% от пазарната си оценка през 2019-а. И двете компании уволниха главните си изпълнителни директори и в момента сътрудничат на множество официални органи във връзка с водещото се разследване срещу тях.

Телевизия SVT твърди, че 475 млн. крони (50 млн. щ. долара), които са прехвърлени чрез SEB, могат да се свържат с фирми, участвали в данъчни измами в Русия, по дирите на които е тръгнал починалият Сергей Магнитски. Магнитски е адвокатът на съоснователя на Hermitage Capital management - Бил Броудър. Броудър направи кариера с преследването на перачи на пари и превърна в лична мисия проследяването на замесените в "руската" схема лица.

По повод на твърденията на телевизионерите SEB коментира още в началото на 2017-а, че те "говорят много неща", но не е ясно от къде точно са взели числата и как са правили анализите. Банкерите добавят, че "нямат индикации", че която и да била от общо 179-е фирми, споменати като част от казуса Магнитски, някога са били клиенти на SEB.

И "Данске" и "Сведбанк" се оказаха съучастници в подозрителни транзакции чрез сметките на клиенти, които не са резиденти на страните им. "Данске" идентифицира около 220 млрд. щ. долара, а "Сведбанк" е обвинена за превеждането на над 100 млрд. долара потенциално незаконни средства.

SEB обаче продължава да твърди, че не е намерила доказателства за "систематично" пране на пари в проверките, започнали още през 2006-а след критиките на естонския финансов регулатор и информациите от други външни източници за подозрителна активност.

Телевизия SVT пък си сътрудничи за разследването на балтийския бизнес на SEB в периода 2005-2017-а с новинарската агенция ТТ и с група журналисти от финландската YLE и от мрежата "Проект за докладване на организирана престъпност и корупция". Журналистите твърдят, че са идентифицирали 194 потребители със сметки в Балтийските републики и в Швеция, които не са били жители на тези държави, 130 от които са били определени като "високо рискови" и подаващи "ясни предупредителни сигнали" за евентуално пране на пари. SVT посочва още, че 150 души са били резиденти на Британските Вирджински острови, Великобритания, Белиз и Панама - т. нар. рискови юрисдикции. 

В отговор SEB огласи на 19 ноември, че е сравнила 194-е имена от списъка на телевизията със собствените си вътрешни анализи. Било е установено, че те са бивши клиенти на банката и приблизително 95% от връзките с тях са били прекратени. Банкерите са добавили, че "мнозинството от лицата в списъка са с дългогодишни потребителски сметки от Естония".

Facebook logo
Бъдете с нас и във