Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В УПРАВАТА НА БКК ОСТАВА САМО ПРАВИТЕЛСТВОТО?

Централната банка може да остане без свой представител в съвета на директорите на Банковата консолидационна компания. Макар че БНБ не е акционер на БКК от 1999 г., присъствието на неин човек там е напълно закономерно. Сега в него участва подуправителката на БНБ и началник на управление Банков надзор Емилия Миланова. Консолидационната компания продава най-големите български банки, а точно управлението на Миланова е задължено да преценява доколко един купувач е благонадежден и ще допринесе за развитието на институцията, която иска да придобие.
Такава е ситуацията днес, но на 17 септември 2001 г. ще се проведе общото събрание на БКК, на което ще бъде избран нов съвет на директорите. От него със сигурност ще излязат бившият заместник финансов министър Пламен Орешарски, ексвицепремиерът и настоящ депутат от СДС Петър Жотев, както и Александър Божков. До конфликт обаче може да се стигне, ако Министерството на финансите, което притежава 97.8% от акциите на БКК, остави новото ръководство без човек от БНБ.
Тъй като финансовото министерство участва в съвета на директорите на консолидационната компания като ведомство, финансовият министър Милен Велчев вече зае мястото на Муравей Радев в сегашния борд и пое председателството му, но официалната смяна ще стане на 17-ти. В управата на БКК тогава ще влязат вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев, заместничката му София Касидова и заместник финансовият министър Красимир Катев.
Все още е под въпрос кой ще заеме петото място? Във финансовите среди се коментира, че предпочитанията са на страната на Гати Ал Джебури - новия заместник-председател на Държавната агенция за енергетика и енергийни ресурси. И докато влизането на Катев, Василев и Касидова в ръководството на БКК е закономерно, то е твърде странно какво ще прави там човек на ДАЕЕР.
Катев просто наследява всички отговорности на своя предшественик във финансовото ведомство Пламен Орешарски, включително и като член на съвета на директорите на консолидационната компания. Същото е положението и при Николай Василев, който сяда на овакантеното от Петър Жотев кресло. Но за разлика от Жотев сегашният вицепремиер няма да е изпълнителен директор на БКК. Тази отговорност ще бъде поверена на заместник-министъра на икономиката София Касидова.
От новите хора в управата на консолидационната компания единствено Касидова е работила в българския банков сектор и има по-конкретна представа за него. Становището й е, че той трябва изцяло да премине под контрола на частните капитали. Мнението на Касидова е, че след продажбата на БИОХИМ и Банка ДСК кредитните институции у нас ще бъдат принудени да обмислят възможностите за консолидация поради засилващата се конкуренция.
Като единствената спорна фигура в проектосъстава на новия съвет на директорите на консолидационната компания се очертава Гати Ал Джебури. Наистина трудно някой ще обясни причините, поради които един заместник-председател на ДАЕЕР трябва да се занимава с банковата приватизация. Финансовите дела обаче не са непознати на Ал Джебури. След като завършва строително инженерство в Брюксел, той работи като счетоводител в Английския кралски институт. До 1998 г. е директор на българския отдел на Кей Пи Ем Джи. Последната му длъжност е шеф на дирекция Инвестиции и финанси на руската петролна компания ЛУКойл в Лондон.
У нас Гати Ал Джебури има обща фирма с Емил Димитров Гаврилов. Гаврилов е изпълнителен директор на застрахователна компания Енергия АД, в която Алианц България холдинг държи 50% от капитала, а останалите 50% са собственост на НЕК. През 1991 г. двамата създават Ал Джебури/Гаврилов и синове, която година по-късно е пререгистрирана под името А и Г Трейдинг ООД. Гаврилов е и един от сподвижниците на шефа на Алианц България Холдинг Димитър Желев. През последните седем години той се явява свързващата фигура между холдинга и други финансови структури при осъществяването на съвместни проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във