Банкеръ Daily

Финансов дневник

В Рияд откриха "пустинния" Давос

Петима президенти и шефовете на някои от най-големите банки и производители на оръжия в света са сред заявилите участие в конференцията "Давос в пустинята". Тя  бе открита в Рияд на 29 октомври, съобщава "Файненшъл таймс". Организаторът на събитието - могъщият Държавен инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, твърди, че третото издание на "Инициативата за бъдещи инвестиции" ще е най-мащабното ф сравнение с досегашните. Предишното бе бойкотирано от множество корпоративни лидери заради бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги.

Джарет Къшнър, зетят на щатския президент Доналд Тръмп,  ще говори пред участници в дискусия за бъдещите намерения на САЩ. Посредник в организирането на събитието е главният изпълнителен директор на "Блекстоун" - Стийвън Шуорцман - един от високопоставените банкови босове, които отказаха в последната минута участие в годишното събиране на инвеститорите през 2018-а. Сред другите, завърнали се след миналогодишното отсъствие, са главните изпълнителни директори на "Блек Рок" - Лари Финк, и на "Креди Сюис" - Тиджан Тиам. Очаква се да гостува и Том Барак - изпълнителен управител на "Колъни кепитъл" и приятел на президента Тръмп, който бе принуден да се извини, след като заяви през 2018-а, че е "грешка" да се критикува Саудитска Арабия за убийството на Хашоги, вкарало Рияд в най-голямата дипломатическа криза след атаките на терористите срещу САЩ през 2001-а. Престолонаследникът и дефакто държавен глава на кралството - Мохамед бин Салман, когото  ЦРУ смята за организатор на покушението, отрече всякакво участие в него, но през миналия месец "пое пълна отговорност за него като лидер на Саудитска Арабия".

В хода на тазгодишната конференция най-голямото предизвикателство пред Бин Салман е да превърне блясъка и знаменитостите във входящи инвестиции за страната си,  подкрепящи  амбициозните му планове да преориентира зависимата от добива на суров петрол национална икономика. Директните чуждестранни инвестиции в кралството са най-ниски от доста години насам и стопанството е на прага на втората си за последните три години рецесия. МВФ оряза на есенното си съвещание през октомври прогнозата за растеж на Саудитска Арабия от 1.9 на едва 0.2 процента за 2019-а. Септемврийската атака в сърцето на саудитския петролен сектор пък извади на показ геополитическите рискове, грозящи страната, и провокира рейтинговата агенция "Фитч рейтингс" да понижи кредитната оценка на страната. 

Все пак, перспективата за сделки, генериращи щедри комисионни  означава, че банкерите никога не са напускали реално Саудитска Арабия. Те продължават да работят по бавещата се борсова регистрация на държавния петролен гигант "Сауди Арамко", за която са ангажирани десетки кредитни институции и която ще им донесе такси за милиони долари. Очакваната през миналата седмица първоначална публична оферта бе отложена в последната минута, след като международните инвеститори се усъмниха в оценката на дружеството от 2 трлн. щ. долара, на която държи принц Салман. Банкерите обаче не губят надежда, че продажбата все пак ще се състои до края на годината.  

По време на събитието Банковите босове ще бъдат в компанията на букет от високопоставени политици, между които са президентът на Бразилия - Жаир Болсонаро, и премиерът на Индия - Нарендра Моди. Запознато с кухнята лице твърди, че инвестиционният фонд на Саудитска Арабия ще огласи финансиране и за двете държави. Конференцията се очаква да почетат и президентите на Нигерия, на Кения, на Конго-Бразавил и на Нигер. 

Сред участниците в събитието от американска страна (които са 40% от лекторите - двойно повече от европейците и азиатците) са още финансовият министър Стийвън Мнучин и министърът на енергетиката - Рик Пери. Ще присъства и бившият премиер на Великобритания - Дейвид Камерън, южноафриканският голфър Ърни Елс и бившият астронавт от НАСА - Тери Въртс джуниър, който ще участва в дебата за бъдещите космически проучвания.

Правят впечатление обаче и някои видни отсъстващи. Сред тях са главният изпълнителен директор на "Юбер" - Дара Хосрофшахи, както и главните изпълнителни директори на големи банки, включително "Голдмън Сакс груп", "Моргън Стенли" и "Бенк ъф Америка Мерил Линч". Те ще бъдат представени от други високопоставени мениджъри.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във