Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В ОББ разместват изпълнителните директори

В бедното на финансови новини време между Коледа и Нова година един слух с висока степен на достоверност нямаше как да не привлече вниманието ни. Според служители на ОББ Димитриос Анагностопулос се оттегля от съвета на директорите й. От банката отказаха официално да потвърдят новината.


Анагностопулос влезе в директорския борд на ОББ през май 2012-а и бе първият грък от три години насам, който стана изпълнителен директор, при това - главен. Реалното управление на кредитната институция обаче остана в ръцете на други двама изпълнителни директори - Стилиян Вътев и Радка Тончева. И в това няма нищо необичайно, защото те ръководят кредитната институция от самото й създаване вече двадесет години. В банковите среди обаче се коментира, че през последните две години двамата български мениджъри се намират в доста сложна ситуация заради неопределеността, в която се намира самата Национална банка на Гърция, която е собственик на ОББ. Не е тайна, че макар номинално и да е частна кредитна институция, НБГ е силно доминирана от политическия елит на Гърция. Ръководството на банката се променя винаги когато се сменят управляващите в южната ни съседка и бизнес решенията на мениджърите й са тясно свързани с тези на правителството в Атина. А това неминуемо се отразява й на положението в дъщерните кредитни институции на НБГ в чужбина, в това число и на ОББ. Що се отнася до Анагностопулос, твърди се, че оттеглянето му се дължи на трудното му приспособяване към особеностите на българския финансов пазар. Поне така твърдят служители на ОББ.


Слуховете за оттеглянето на Анагностопулос се появиха две седмици, след като се разбра, че в Комисията за защита на конкуренция е внесено искане да се произнесе дали обединението на гръцките НБГ и Юробанк, които са собственици на българските ОББ и Пощенска банка, няма да наруши ограниченията за пазарна концентрация на нашия пазар. Според експерти, запознати с тези процеси, все още не е ясно дали през 2013-а двете гръцки кредитни институции ще се слеят, или Юробанк ще остане дъщерна на НБГ. А въпросът за евентуалната консолидация между ОББ и Пощенска банка у нас е още по-сложен заради изискванията, които БНБ поставя, за да разреши сливането им. Още повече че подобно обединение ще доведе до възникването на мощна кредитна институция, която по своите размери ще е съизмерима единствено с УниКредит Булбанк. Твърди се, че според БНБ такава голяма финансова структура трябва да е абсолютно независима от своята гръцка майка при вземането на решения за поведението й на българския пазар. Особено по отношение на оценката на риска, на привличането на депозити и на отпускането на кредити. Експерти са на мнение, че НБГ не бива да влияе върху политиката на подобна голяма банка в България, особено докато в Гърция равнището на икономическа, финансова и политическа нестабилност е високо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във