Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В МОСКВА ОТНОВО УБИХА БАНКЕР

В Москва беше застрелян Александър Плохин, генерален директор на отделението Внешторгбанк 24 на улица Чертановска. Това е второто поръчково убийство на банкер в руската столица за последния месец. Престъплението е извършено във вторник (10 октомври) около 23.30 минути московско време. Тялото на 58-годишният банкер било открито на стълбищната площадка пред жилището му на улица Коломенская набережная. Плохин е починал от огнестрелна рана в главата. На местопрестъплението е открита изстреляна гилза, но не и оръжието, с което е ликвидиран банкерът. Предполага се, че убиецът е имал съучастник. Следствието разполага с данни, че килърът е влязъл във входа 10-15 минути преди престъплението и се е качил на 15-ия етаж, за да изчака пристигането на жертвата си. Плохин е прострелян в тила на излизане от асансьора. Най-вероятно убиецът е получил от своя съучастник съобщение по мобилния си телефон, че банкерът е влязъл в сградата - твърди източник от следствената група.
Прокуратурата на Южния административен окръг на Москва възбуди наказателно дело по случая за умишлено убийство. Смята се, че става дума за едно от онези поръчкови престъпления, които по правило са трудно разкриваеми и е доста съмнителна перспектива да бъдат издирени както поръчителите, така и извършителите.
Заместник-прокурорът на Москва Владимир Понежевски заяви, че следствието разглежда всички версии за причините за убийството на банкера, включително и възможността причината да е неговата професионална дейност. Роднините на убития твърдят, че напоследък Плохин често е получавал аномимни заплахи. Въпреки това банкерът никога не е ползвал охрана.
Преди месец в Москва беше убит първият заместник-председател на Централна банка на Русия Андрей Козлов. Той беше застрелян на 13 септември вечерта около спортния комплекс Спартак в Соколники, където отишъл след работа, за да поиграе футбол с колеги. След мача Козлов и шофьорът му били причакани от двама убийци, скрити в храстите близо до служебния мерцедес на банкера. Първите два куршума попаднали в гърдите на водача, който умрял на място. Раненият в шията и главата Андрей Козлов почина пет часа по-късно на операционната маса, без да дойде в съзнание.
В банковите среди се смята, че между двете убийства няма връзка, въпреки създалото се впечатление, че банковото дело в Русия далеч не е безопасно занимание. Според Анатолий Кучерена, който оглавява комисията на Обществената палата на руската федерация за контрол върху дейността на правоохранителните органи, случващото се напомня ситуацията от 90-те години на ХХ в., когато в страната се извършваше кървавото преразпределение на собствеността. За разлика от него президентът на Асоциацията на руските банки Гарегин Тосунян вижда причината за убийството на Александър Плохин в общото криминализиране на обществото.

Александър Плохин е завършил висше техническо училище в Москва и Руската академия за държавна служба към президента на Русия. Преди демократичните промени в страната е работил в УНИИ АГАТ, а от 1990 г. е народен депутат в Московския съвет и председател на неговата бюджетно-финансовата комисия. През 1994 г. започва работа в консултантската фирма Инстант, но се задържа дълго в нея и през същата година на оглавява офиса на Царицинското отделение на Сбербанк. Девет години по-късно Плохин се премества на работа във Внешторгбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във