Банкеръ Daily

Финансов дневник

В края на 2022 г. може да заработи Фондът за декарбонизация

Фондът за декарбонизация може да заработи най-рано в края на следващата година. Това прогнозира Дочка Василева от Фонда на фондовете. 

Тя каза, че към момента съществуват финансови инструменти, които помагат на населението и компаниите да инвестират в по-екологосъобразни системи, но към тях няма сериозен интерес - от страна на банките и на населението.

"Аз съм оптимист по отношение участието на банките, защото банките имат желание. Чрез новия фонд по декарбонизация, там вече инвестициите са значителни, ще има грантове, съответно интересът се очаква да бъде по-голям от страна на населението, на фирмите", коментира тя пред БНР. 

Националният фонд за декарбонизация ще бъде своеобразен вид финансова институция за подкрепа на бита и индустрията в България при прилагането на мерки за енергийна ефективност и постигане на декарбонизация на икономическия живот у нас. 

Чрез бъдещата "енергийна банка" се очаква да се подпомогнат инвестициите в нисковъглеродно развитие чрез устойчиво и целенасочено финансиране на широка група бенефициенти - крайни потребители на енергия - с оглед максимално постигане на целите за декарбонизация на българската икономика.

Структурирането на Националния фонд ще бъде подпомогнато чрез европейски проект. Фондът ще се използва за предлагане на безвъзмездна финансова и техническа помощ, съчетана с финансови инструменти, включващи кредитни линии и гаранции и/или комбинация от тях. Предвидено е и обслужване на "едно гише".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във