Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В Китай предпочитат кариера вместо пари

Щатският банков лидер Джей Пи Моргън Чейз плаща на шефа си Джейми Даймън по 1.21 млн. щ. долара за всеки милиард печалба. За същото постижение най-рентабилната банкова група в света - Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC) - дава на председателя на директорския си борд по... 9400 долара. Тази шокираща разлика вероятно ще се увеличи през 2012-а. Контролираната от държавата китайска кредиторка, чийто шеф е Джианг Джианкуинг, отчете на 30 август нетна печалба на стойност 9.63 млрд. щ. долара за второто тримесечие. Докато Джей Пи Моргън съобщи през юли, че чистият й доход е спаднал с 9% - до 4.96 млрд. долара, заради загуби от търговски операции на лондонския си офис през изминалите месеци на сегашната година.


Джианг е получил за 2011-а възнаграждение в размер на 1.96 млн. кит. юана (308 хил. щ. долара). От тях 589 хил. юана ще му бъдат изплатени в рамките на три години - от 2012-а до 2015-а - в зависимост от финансовите постижения на институцията. Общо заплатата на банкера се е увеличила с около 50% след 2006-а, когато ICBC пусна свои акции на борсата. Оттогава чистата печалба на групата е скочила над четири пъти - до рекордните 108.3 млрд. юана.


Петдесет и девет годишният Джианг, който е син на лекар от Шанхай, постъпва на работа в ICBC през 1984-а след усърдна служба в селскостопански предприятия и в мина за въгледобив по време на културната революция в Китай. Става президент на банката през 2000 година. Подобно на други ключови правителствени постове в азиатския гигант кадрите на висшите позиции в ICBC (чийто главен акционер е държавният фонд Central Huijin Investment Co.), а и в останалите големи държавни банки и компании, ги избира специален комитет, ръководен от управляващата Комунистическа партия. Дейността на изпълнителните директори, които са и партийни членове, се контролира от дисциплинарната партийна комисия.


В САЩ 56-годишният Даймън, който е едновременно и председател на борда, и главен изпълнителен директор на Джей Пи Моргън Чейз, е получил за 2011-а общо 23 млн. щ. долара (заплата, премии и опции по акции). Той е най-високоплатеният банкер сред 50-те главни мениджъри на най-големите финансови компании в САЩ. Сега главната грижа на банкера е да ограничи щетите от неуспешните търговски сделки с деривативи на звеното в Лондон. От тях банката е загубила минимум 5.8 млрд. щ. долара. Даймън обясни, че банковият борд ще реши как тези загуби ще се отразят на тазгодишното му възнаграждение.


Ръководството на британския банков лидер Ейч Ес Би Си холдингс е определило 13.3 млн. паунда (21 млн. щ. долара) заплата на главния си изпълнителен директор Стюарт Гъливър за миналата година. Това превръща 53-годишния мениджър в най-скъпоплатения банков шеф на Острова. Местната съперница на Ейч Ес Би Си - Барклейз - вече е възнаградила бившия си главен изпълнителен директор Боб Даймънд с 12.5 млн. паунда за 2011-а. Да припомним, че Ейч Ес Би Си също отчете 8.3% спад на чистата си печалба (до 8.44 млрд. щ. долара) през първото полугодие на 2012-а. Тя бе принудена да задели 2 млрд. щ. долара, за да покрие глобите и съдебните разходи около обвиненията, че е препрала пари на мексикански наркокартели и че е продавала неправомерно застраховки и деривативи на английски клиенти. Даймънд и председателят на Барклейз Маркус Ейджиъс пък бяха принудени да подадат оставките си през юли заради участието на банката в манипулирането на данните за междубанковата лихва LIBOR, за което финансовата институция отнесе рекордна глоба за 290 млн. паунда.


Държавната опека върху икономиката отърва висшите китайски банкови мениджъри от подобни скандали през последните години. Чрез спасителни държавни парични инжекции за над 650 млрд. щ. долара местните кредитори бяха трансформирани от докарани до фалит преди десет години институции в мощни компании. Четирите водещи банки на Китай пък привлякоха общо 64.5 млрд. долара от първоначални публични емисии, пуснати за пласмент през 2005-а, и в момента са сред седемте най-големи по пазарна капитализация банкови групи в света.


Годишните възнаграждения на Джианг по официални данни от годишните банкови отчети са били замразени през последните две години. Така ще се процедира с висшия мениджмънт и през 2012-а, съобщава местната преса. По този повод Оливър Рюи - професор по счетоводство и финанси в колеж в Шанхай, посочва, че главните изпълнителни директори не са мотивирани от заплащането, защото са по-заинтересовани от кариерата си като правителствени чиновници.


Мениджърите на по-малките китайски банки са по-добре заплатени, защото държавата не ги командва толкова изкъсо. Например Merchants Bank и China Minsheng Banking Corp.плащат на директорите си по над 5 млн. юана годишно, а на заместниците им - над 3 млн. юана, сочат годишните банкови отчети. Президентът на Ping An Bank от Шенчен Ричърд Джаксън пък е получил 8.69 млн. юана за 2011-а. Англичанинът работел преди за Ситигруп в редица държави, включително в Полша и в Южна Корея. Ping An Bank (дял в чиято компания майка притежава Ейч Ес Би Си) е имала активи в размер на 1.26 трлн. юана към края на 2011-а срещу 15.5 трлн. юана на ICBC.


В средите на банковите мениджъри се смята, че разликата в заплащането на китайските банкери и на чуждестранните им партньори ще намалее, след като китайската банкова система приеме международните стандарти и повиши пазарната си ориентация. Но дотогава има доста време.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във