Банкеръ Daily

Финансов дневник

В Казахстан над 50 ферми за криптовалути доброволно са прекратили работа

Над 50 ферми за копаене на криптовалути доброволно са прекратили своята дейност в Казахстан след направени проверки. Това съобщават от пресслужбата на Агенцията по финансов мониторинг на Казахстан. "В съответствие с препоръката на държавния глава на страната, Агенцията по финансов мониторинг съвместно с други държавни органи проведе комплексни проверки за дейността на фермите за добив на криптовалути. В резултат 55 ферми доброволно са прекратили своята дейност", се казва в съобщението.

Припомняме, че в последно време Казахстан е един от световните лидери по добив на криптовалути. По данни от август миналата година страната е заемала второ място в света по този показател (с дял от 18% от световния обем на производството) след САЩ, които държат 35.4% от пазара. Русия е на третото място (с 11% дял).

От Агенцията по финансов мониторинг отбелязват, че тези 50 ферми напълно са прикратили работа, демонтирали са оборудоването и са го изнесли извън местата за работа. "Сред компаниите за добив на криптовалута, които са прекратили своята дейност, има фирми, свързани с известните предприемачи Булат Назарбаев и Александър Клебанов в Павлодарска област, с бившия председател на управителния съвет на АО "Национальная компания "QazaqGaz" Кайрат Шарипбаев в Актюбинска област и един от известните бизнесмени Ерлан Нигматулин в Карагандинска област", отбелязват от пресслужбата на Агенцията по финансов мониторинг.

По данни на агенцията, заедно с това е прекратена незаконната дейност на други 51 ферми за добив на криптовалути. "Те не са уведомявали упълномощените органи за началото на своята дейност или незаконно са се свързвали към източниците на електроснабдяване без да спазват техническите изисквания, незаконно са се настанявали на територията на специалните икономически зони в страната, а също така не са заплащали данъци и обичайните за тази дейност плащания. В момента всички те са изключени от източниците за енергозахранване", уточняват от пресслужбата на финансовия надзор. Агенцията въз основа на установените факти за незаконен дабив на криптовалута е завела 25 дела за престъпна дейност, като са иззети над 67 хил. единици от такова  оборудоване.

На 15 февруари министърът на националната икономика на Казахстан Алибек Куантиров съобщи, че неговото ведомство предлага да се повиши ставката на данъка за копаене на криптовалути десет пъти - от 1 до 10 тенге (от 0.0019 до 0.019 долара) за кВтч употребена електроенергия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във