Банкеръ Daily

Кристин Лагард:

В ЕЦБ обсъждали "три" теми - инфлацията, инфлацията и инфлацията

На заседанието си на 28 октомври Управителният съвет на Европейската централна банка обсъждал само три теми - " инфлацията, инфлацията и инфлацията". Това каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, след като регулаторът реши да остави без промяна равнището на лихвените проценти и стимулиращата си политика.

Изказването на Лагард е логично, тъй като инфлацията в действителност зае централно място в сегашната икономическа обстановка в еврозоната. Очаквано пазарите се изнервиха заради покачването на цените, което надскочи нивата, определяни от ЕЦБ като здравословни.

В своето изказване президентът на ЕЦБ направи сериозен опит да защити прогнозата на банката, че покачването на инфлацията ще бъде временно и цените ще намалеят през 2022 година.

Лагард подчерта, че еврозоната далеч не е достигнала инфлационна среда, която позволява повишаване на лихвите, въпреки че очаквания за покачване на лихвените проценти се създават в САЩ и Великобритания. 

"Сравненията са неточни, тъй като става дума за различни икономики, за различни гледни точки, което означава и различни подходи", акцентира Кристин Лагард.

В средносрочната си прогноза ЕЦБ заяви, че очаква инфлацията в еврозоната да бъде едва 1.5% през 2023 година. 

"Нашият анализ показва, че условията за покачване на лихвите няма да бъдат изпълнени в това време“, предупреди президентът на ЕЦБ.

На пресконференцията си Лагард посочи, че инфлацията в еврозоната ще продължи да расте през следващите месеци, повече от очакваното, но ще намалее през следващата година. 

През септември цените в еврозоната нараснаха с 3.4% и Лагард очаква те да се повишат още повече през останалата част от 2021 година.

Като причина за покачването през тази година тя посочи растящите цени на енергията, проблемите с веригите за доставки и икономическото възстановяване от пандемията.

"Вярваме, че нашият анализ, че инфлацията ще бъде преходна, е правилен", защити се Кристин Лагард.

Facebook logo
Бъдете с нас и във