Банкеръ Weekly

Финансов дневник

В ЕЦБ мислят за отрицателна лихва по депозитите

Европейската централна банка може да намали лихвените си проценти до края на март, което ще бъде ключов момент в развитието на дълговата криза в еврозоната. Това съобщава CNBC, като се позовава на анкета сред икономисти и финансови стратези, наблюдаващи политиката на ЕЦБ. На 10 януари президентът й Марио Драги обяви решенията, взети от ръководството на банката след редовното й заседание. С пълно единодушие управителният съвет е запазил основната лихва на досегашните 0.75 процента.


Досега Драги бе последователен в коментарите си, че ЕЦБ е готова да направи всичко, което е в правомощията й, за да подпомогне държавите в затруднение. Основно обаче това се правеше чрез програма за изкупуване на облигации. Анализаторите смятат, че на ход е може би следващото оръжие - понижение на основната лихва по депозитите. Което означава, че компаниите ще трябва да плащат на банката, за да държи парите им. За фирмите това ще е стимул да потърсят други места, на които да съхранят стойността им. Но за обикновените спестители това ще е директно послание, че не е изгодно да заделят пари настрана в депозити.


Ниската основна лихва на ЕЦБ не оказва толкова голям ефект върху лихвените проценти по краткосрочното кредитиране, колкото по депозитите, защото евтините кредити от ЕЦБ направиха заемането на пари по-евтино.


Икономическите показатели в еврозоната значително се влошиха, особено през четвъртото тримесечие на 2012-а, подсказвайки, че рецесията, обхванала региона, се е задълбочила. В такава ситуация от централната банка се очаква да предприеме действия, с които да насърчи растежа. Понижение на лихвените равнища е традиционен инструмент за тази цел.


Според анализаторите на Моргън Стенли ЕЦБ ще намали както лихвата по депозитите, така и базовия си лихвен процент със стъпка от 25 базови пункта. Специалистите са убедени, че се работи в тази насока, но не са сигурни кога точно ще бъде извършена тази лихвена редукция. Причината е, че ЕЦБ ще предпочете да изчака, за да види реакцията на пазарите, както и на политиците при евентуалното пристъпване към понижение на лихвите.


Освен ключовите показатели, които ЕЦБ следи, като безработица и икономически растеж, в региона се влошава и кредитирането и то въпреки наличието на евтини пари. През ноември частният сектор е свил търсенето на кредити с 0.8%, като няма изменение в количеството на предлаганите широки пари в обръщение. Това показва, че банките не успяват да пренесат върху крайните потребители стимула на евтините пари, които получават от Европейската централна банка. Поради този факт ЕЦБ няма да има друг избор, освен да промени лихвата, с което да стимулира търсенето на кредити, завършва анализът на CNBC.

Facebook logo
Бъдете с нас и във