Банкеръ Daily

„Маконис“:

В дългосрочен план САЩ помагат на китайската икономика

Търговската война между САЩ и Китай остана най-важната тема и на срещата на Г-20 в Япония през изминалия уикенд. Сред резултатите на форума изпъква договорката между Доналд Тръмп и Си Дзинпин да подновят търговските преговори, да се увеличи износът на американски селскостопански стоки в посока Китай, да се намалят ограниченията, наложени от САЩ на Huawei, както и да не се налагат допълнителни мита върху китайския внос в САЩ. В краткосрочен план това може и да дава резултат в полза на Щатите, но в дългосрочен - китайската икономика ще почерпи много по-големи дивиденти, каза управляващият съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев по BloombergTV.

„Все повече стоки, произведени в Китай, се потребяват на местния пазар под влиянието на търговския спор със САЩ. Освен това през последното десетилетие вносът в Китай от САЩ е спаднал под 10% от общия, докато вносът от азиатските държави в Китай вече надхвърля 50% от общия“, подчерта експертът.

Huawei междувременно се превърна в разменна монета на Тръмп, за да предложи на Си увеличение на вноса на американски селскостопански стоки към китайската страна, отбелязва още Кънев. Според американския държавен глава, има сключена подобна сделка, докато китайската преса определя това повече като пожелание и начало на нов процес на преговори. 

„В дългосрочен план, ако Америка иска да остане най-силната икономика в света, тя трябва да успее да затвърди отношенията си с Европа“, добави Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във