Банкеръ Daily

Финансов дневник

В COVID-годината застраховките на дома скочиха с 20 млн. лева

S 250 e3da47f6 0ea4 47c1 8a89 de8143354c28

Не е ясно дали пандемията е направила българите по-загрижени за домовете си, но е факт, че са дали 20 милиона лева повече през 2020 г., за да ги застраховат срещу основни рискове. Тази данни изнесе Комисията за финансов надзор.

Нарасналият интерес към тези полици може да е в резултат и на зачестилите наводнения, свлачища и срутища. А тези бедствия винаги действат като сигнал за вземането на превантивни мерки. 

Ръстът на ипотечните заеми също е фактор, който вдига нивото на застраховките, тъй като банките не отпускат кредит без полица.

За по-малко от 40 лв. на година или 10 стотинки на ден може да се опази имущество за 60 хил. лева. За 4 пъти повече пари стойността на покриваните щети при пожар, наводнение, дъжд, градушка и кражба скача до 250 хил. лева. Това показва прегледа на актуалните цени на застрахователните компании.

Финансовите консултанти съветват полиците да се правят задължително по действителна цена. Хората обаче в желанието си да надхитрят системата избират т. нар. подзастраховане, т.е. договаряне на сума, която е по-ниска от действителната цена на дома. Това означава, че ако едно жилище е застраховано за 50 000 лв., а може да бъде продадено за 150 000 лева, но бъде унищожено от пожар например, собственикът ще получи три пъти по-ниска сума. Тъй като най-често застраховката за имуществото в дома също се прави за по-ниски суми, например за най-ценното имущество при повреда на цялото собственикът реално ще претърпи загуба.

Вярно е обаче и обратното. Ако собственикът купи по-скъпа полица, няма да получи повече от реалната стойност на загубите. Например ако същият имот, който струва 150 хил. лв., бъде надзастрахован за 200 хил., при настъпване на евентуално събитие компанията застраховател няма да изплати повече от 150 хил. лева. Така че ролята на оценителите е много важна и тя не бива да се пренебрегва с шопско многознайство от типа ”Той ли ще ми каже на мен”.

Всички компании предлагат и застраховане на отговорност към трети лица. Подобната на “Гражданската отговорност” при автомобилите застраховка в случая не е задължителна, но е препоръчителна, ако наводним или причиним пожар в дома на съседите.

Трудност при застраховането на дома е покриването на рискове за движимото имущество в него. То включва домашно имущество като мебели, техника и всички останали вещи. Нито една компания няма да покрие рискове от увреждане или  пълно унищожение на документи, ръкописи, пари в брой, картини, поради факта, че никой не може да установи кои от тях са били в дома при възникване на събитието, както и да сложи цена на важни документи. Най-често имуществото се застрахова с опис и оценка от застрахователя на всички ценни неща в него.

Има и втора възможност - с лимит на отговорност, който не изисква списък на вещите. При изплащането на обезщетение обаче ще трябва да се представят фактури, касови бележки, гаранционни карти и други, за да се получи обезщетението. А ако всичко е залято или изгоряло хартийките няма да са налични.

Много хора не знаят, че може да имат повече от една полица – например за имота, и отделно за имуществото в него. Те могат да бъдат и в различни компании.

За неизкушените от финансовите казуси, компаниите предлагат пакетни полици. Те включват точно определени рискове с предварително определени застрахователни суми и с малки, най-често платени еднократно премии. Те са известни като “Застраховка срещу първи риск” и при тях застрахователната сума е обща за всички покрити рискове. По нея се изплащат обезщетения само до тази сума, независимо от реалния размер на щетата.

Застрахователни брокери пък предупреждават, че обезщетения се полагат само на собственици, но не и на наематели или роднини, които просто живеят в съответния имот.

За да няма проблем с изплащането на щети, трябва задължително да се спази посоченият срок, в който да се уведоми компанията при настъпване на събитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във